Verzuimaanpak Amsterdam voorbeeld voor Oslo

14/12/2010 13:28

Falke & Verbaan BV

Noorwegen kampt met hoge verzuimpercentages. Reden voor een bezoek van de HR managers van gemeente Oslo aan hun HR collega's van de gemeente Amsterdam.

Doel: horen hoe de Nederlandse hoofdstad het verzuim succesvol aanpakt.

Falke & Verbaan was hierbij uitgenodigd. Het adviesbureau heeft aan de wieg gestaan van de huidige verzuimvisie en -aanpak van de gemeente Amsterdam.

Terwijl in Oslo verzuimpercentages van 7% tot 11% nog aan de orde van de dag zijn, ligt het verzuim van de gemeente Amsterdam al jaren rond de 5% tot 5,5%. Maar, dit was in het verleden wel anders.

Toen Falke & Verbaan in 2001 werd benaderd door het concern Amsterdam om 'te helpen' het verzuim gemeentebreed omlaag te krijgen, lag het ziekteverzuim op 9,2% (1e verzuimjaar). Dit kostte de stad jaarlijks vele tonnen (in euro's) aan gemist arbeidspotentieel, wat voor een overheidsinstelling natuurlijk niet te verkopen was aan de belastingbetalers.

Met een glasheldere visie ('ziekte overkomt je, verzuim is een keuze') en een goed doordacht actieplan is het gelukt om in de periode 2002-2006 een flinke daling in te zetten. In de jaren daarna heeft het verzuim zich gestabiliseerd rond de 5%.

Vanzelfsprekend was de Noorse delegatie zeer geïnteresseerd in bovengenoemde verzuimvisie en actieplan. Het voert te ver om hier in detail te vertellen wat 'we' in de eerste jaren hebben gedaan, dan bent u als lezer waarschijnlijk al afgehaakt. Wel vertellen wij u graag in een notendop wat ook wat we de Noorse delegatie hebben meegegeven.


- Er is gekozen voor de gedragsmatige visie op verzuim ; organisatiebreed gecommuniceerd: 'ziekte overkomt je, verzuim is een keuze'.


- Er zijn verzuimtargets vastgesteld voor hele concern, 3 jaar vooruit met de Verbaannorm als toekomstperspectief.


- Er is een reeks aan conferenties georganiseerd om commitment te krijgen voor de visie van alle sleutelfiguren (directeuren, HR managers, ondernemingsraden, bedrijfsartsen).


- Alle randvoorwaarden zijn in orde gebracht. Denk hierbij aan: aanscherping verzuimbeleid, stuurinformatie, training leidinggevenden, aansturing bedrijfsartsen, doorvertaling van verzuimkosten (de vervuiler betaalt).


- Diverse pilots Integraal Verzuimmanagement.


- Tot slot is er door een concern stuurgroep strak gemonitord op de voortgang van het project en bij sturing op basis van de resultaten.

De gedragsmatige visie op verzuim en het gebruik van de Verbaannorm was voor de HR managers een eyeopener.

Gezamenlijk kwamen we echter tot de conclusie dat de huidige Verbaannorm een brug te ver is voor Oslo. Die ligt namelijk op 3,6%. Men was zeer geïnteresseerd in de 'oude Verbaannorm' uit 2001, destijds ook het uitgangspunt voor Amsterdam.

Een conclusie was helder: op het gebied van verzuim loopt Amsterdam Oslo 9 jaar vooruit.





http://www.falkeverbaan.nl