Unie KBO wenst deltaplan ouderenzorg

14/12/2010 14:16

Unie KBO

Den Bosch, 14 december 2010. De Unie KBO, met 327.000 leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland, heeft de afleveringen van KRO Brandpunt van 14 en 28 november jongstleden met verbijstering gevolgd en wenst op korte termijn met staatsecretaris Veldhuijzen van gedachten te wisselen over verbeteringen in de aanpak van de ouderenzorg. "Uit de afleveringen van Brandpunt is eens te meer gebleken dat snelle verbeteringen op diverse locaties in het land meer dan broodnodig zijn", aldus een passage uit de vandaag verzonden brief aan de staatssecretaris van volksgezondheid.

In de KRO Brandpuntuitzendingen kwamen diverse misstanden in de ouderenzorg naar voren. Dit signaal staat helaas niet op zichzelf. Dit najaar nog heeft de KBO-achterban meegewerkt aan het landelijke NPCF- onderzoek 'uw mening, onze zorg'. Ook daaruit bleek een enorm verschil in de beleefde kwaliteit van verzorgings-en verpleeghuizen. Zoals kwaliteit van de verzorging, van de maaltijden, de aandacht voor bewoners, het activiteitenaanbod, de ligging en omvang van de instelling en de geboden faciliteiten. Opmerkelijk is dat 44% van onze onderzochte achterban de instelling waar hij/zij verblijft, niet zou aanbevelen aan familie en vrienden. Een zorgelijke uitslag.

Gezien de ernst en de toename van de problematiek en de klaarblijkelijke onmogelijkheid om op korte termijn de misstanden uit de wereld te helpen, pleit de Unie KBO voor een 'Deltaplan Ouderenzorg'. Enkele aspecten van dit 'Deltaplan ouderenzorg' zijn:


1. Er komt een zogenaamd Grey Alert waar ouderen en/of hun familieleden en ook zorgpersoneel misstanden en mishandeling kunnen melden.


2. Er komt een Regeringscommissaris ouderenzorg met vergaande bevoegdheden.


3. De rol van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ) wordt pro-actief: bij meldingen van misstanden wordt er meteen actie ondernomen. De Inspectie rapporteert regelmatig aan de Regeringscommissaris over de gevonden oplossingen over individuele misstanden.


4. De regeringscommissaris evalueert bestaande verbetertrajecten zoals 'Zorg voor Beter'.


5. Er komen realistische plannen voor een betere toekomst van de intramurale ouderenzorg.

De Unie KBO heeft staatssecretaris Veldhuijzen vandaag in kennis gesteld van haar voorstellen en tevens verzocht om een gesprek op zeer korte termijn.