Gemeente Ede

dinsdag, 14 december 2010

Ede handhaaft speerpunten gezondheidsbeleid

Elke vier jaar moet een gemeente het eigen gezondheidsbeleid opnieuw vaststellen. Het college van Ede heeft besloten de speerpunten, waar de afgelopen jaren al aan gewerkt is, voort te zetten. Dat zijn: voeding in combinatie met bewegen en sport, het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik, met name onder jongeren, en de aanpak van huiselijk geweld. Bij alle drie onderwerpen gaat het om het bereiken van gedragsverandering. Dat kost tijd vandaar de keuze van burgemeester en wethouders om ingezet beleid voort te zetten. Ede werkt hiervoor nauw samen met gemeenten in de regio.

Vooral het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik zal de komende jaren de nodige aandacht krijgen. De gemeente Ede werkt samen met andere gemeenten in het initiatief FrisValley om alcoholmisbruik te voorkomen. Dit jaar werd in Bennekom in november een alcoholactiemaand gehouden waar organisaties, verenigingen, politie, het onderwijs, de middenstand, het welzijnswerk én jongeren zich samen sterk maakten om de schadelijkheid van alcoholgebruik op té jonge leeftijd te benadrukken. De komende jaren volgen meer wijken en dorpen in de gemeente.
De gemeenteraad moet de nieuwe nota nog goedkeuren. Maar tijdens een eerste bespreking in oktober stonden de leden positief tegenover het voortzetten van de drie speerpunten.