Gemeente Ede

dinsdag, 14 december 2010

Gemeente Ede en Afvalcombinatie volop in actie bij gladheidbestrijding

De gemeente Ede en de Afvalcombinatie de Vallei werken bij winters weer volop aan het bestrijden van de gladheid. Door te strooien, te borstelen en te schuiven wordt geprobeerd de wegen en fietspaden begaanbaar te houden. Het is niet mogelijk om alle wegen en fietspaden in de gemeente Ede te behandelen. Daarvoor is het aantal wegen en fietspaden te groot en ontbreken menskracht en middelen. Daarom is een volgorde van belangrijke routes bepaald die bij gladheid als eerste gestrooid moeten worden. De Afvalcombinatie, die de uitvoering doet, strooit dan op de hoofdwegen, busroutes en de meest gebruikte fietspaden.

Gratis (1) emmer zout
Vanaf woensdag 15 december kan gratis een emmer zout worden opgehaald bij de Afvalcombinatie aan de Neonstraat 4. Dit kan van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, met een maximum van 1 emmer per persoon en het tonen van een identiteitsbewijs of afvalpas. Deze maatregel is genomen om mensen te stimuleren ook zelf in actie te komen bij gladheid door sneeuw en ijs.

400 meter
Bij langdurig aanhoudende gladheid wordt ook buiten de doorgaande routes gestrooid en worden de wegen in de wijk zelf zoveel mogelijk behandeld. Binnen de bebouwde kom hoeven mensen in principe nooit verder dan 400 meter tot een bestrooide weg te rijden. Buiten de bebouwde kom wordt naar een redelijke afstand gekeken. Tijdens kantooruren wordt met de hand gestrooid rondom diverse openbare gebouwen, bijvoorbeeld bij bibliotheken en het raadhuis.

Zout
In de afgelopen dagen is al volop zout gestrooid. Dit is extreem te noemen. Wat in een gemiddelde winter wordt gebruikt aan zout, is er nu al bijna doorheen gedraaid. De voorraad is hierdoor behoorlijk afgenomen, terwijl de Afvalcombinatie voor deze winter juist extra zout had ingeslagen. Deze situatie geldt overigens voor veel gemeenten. De voorraad zout in Ede is inmiddels weer aangevuld.

Strooiplan
In het strooiplan staat op welke wegen en in welke volgorde de gemeente de gladheid aanpakt. Dit plan is te vinden op de sites www.ede.nl en www.afvalcombinatie.nl

MeteoConsult
De Afvalcombinatie heeft een contract met MeteoConsult in Wageningen. Dit bedrijf geeft aan wanneer op basis van de weersverwachting gladheid op kan treden. Op basis van deze gegevens en het advies van MeteoConsult bepaalt de Afvalcombinatie of een strooiactie nodig is. Zo mogelijk wordt preventief gestrooid.

Informatie
Voor meer informatie of het doorgeven van klachten kunt u contact opnemen met het KlantContaktCentrum van de gemeente Ede, telefoonnummer (0318) 68 09 11 of via info@ede.nl Ook kunt u contact opnemen met de Afvalcombinatie, telefoonnummer (0318) 64 81 60 of www.afvalcombinatie.nl