Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Voortzetting weermodel HIRLAM
14 december 2010 - Het onderzoeksprogramma voor het weermodel HIRLAM (High Resolution Limited Area Model) wordt voortgezet tot tenminste 2015. De nationale weerinstituten van tien Europese landen - waaronder het KNMI - hebben een Memorandum of Understanding afgesloten om dit samenwerkingsverband met vijf jaar te verlengen. In de komende jaren zullen de nationale weerdiensten van Denemarken, Estland, Finland, Ierland, IJsland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden gezamenlijk werken aan het verder ontwikkelen van dit ruimtelijk gedetailleerd weermodel voor korte-termijnverwachtingen. Het KNMI zal voor dit HIRLAM-B programma de programmamanager leveren.

Het KNMI gebruikt HIRLAM voor de korte-termijnverwachtingen. Dit weermodel berekent op basis van de meest recente gegevens over wind, temperatuur, neerslag, luchtdruk en vochtigheid de veranderingen in de atmosfeer voor de komende 48 uur. HIRLAM doet dit voor een relatief klein gebied zodat kleinschalige ontwikkelingen goed gevolgd kunnen worden.

De HIRLAM-weermodellen worden vier keer per dag gemaakt voor een gebied van circa 3000 kilometer rond Nederland en de Noordzee. Daarnaast worden er vier keer per dag verwachtingen berekend tot 6 uur vooruit.

Eerste uitgave: 14-12-10