Gemeente Someren


Collectieve aanvullende zorgverzekering voor de minima

De gemeente Someren heeft besloten om de bijdrage van de gemeente voor de aanvullende collectieve zorgverzekering te verhogen van EUR 7,18 naar EUR 10,- per persoon per maand. Minima die in de gemeente Someren wonen, kunnen deelnemen aan een collectieve zorgverzekering bij zorgverzekeraar CZ. Deze verzekering bestaat uit de basisverzekering en een uitgebreide aanvullende verzekering.

De collectieve aanvullende zorgverzekering biedt o.a.: vergoedingen voor bril en montuur, vergoeding voor een hoortoestel, vergoeding psychotherapie en vergoedingen voor tandheelkunde (met name orthodontie, kronen en bruggen).

Bepaalde medische kosten worden rechtstreeks door de zorgverzekeraar vergoed aan de mensen; hiervoor hoeft dus geen bijzondere bijstand meer te worden aangevraagd bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling.

Kosten per 1 januari 2011

Minima krijgen een korting van 6% op de basisverzekering (men betaalt EUR 98,23 per persoon per maand). De aanvullende verzekering (basis, tandarts en gemeente-extrapakket) kost EUR 29,23 per persoon per maand. Van het laatstgenoemde bedrag betalen de minima EUR 19,23 en de gemeente zal EUR 10,00 per persoon per maand betalen.

Minima betalen uiteindelijk EUR 117,46 per persoon per maand voor een goed en uitgebreid verzekeringspakket. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Voor wie?

Deze regeling is niet alleen voor inwoners die een uitkering van de gemeente ontvangen, maar voor alle inwoners met een inkomen dat niet hoger is dan 115% van de voor hen geldende bijstandsnorm. Om u een indruk te geven: voor een echtpaar of voor samenwonenden is 115% van de norm EUR 1.510,93. Voor een alleenstaande ouder is dat EUR 1.359,84 en voor een alleenstaande EUR 1.057,66. Alle bedragen zijn netto per maand inclusief vakantietoeslag en betreffen de normen van januari 2011. Daarnaast mag het eigen vermogen van een echtpaar, van samenwonenden of van een alleenstaande ouder niet hoger zijn dan EUR 11.110,-- en van een alleenstaande niet hoger dan EUR 5.555,-- (bedragen januari 2011).

Wat te doen om deel te nemen aan de collectieve zorgverzekering?

Minima die per 1 januari 2011 gebruik willen maken van onze collectieve zorgverzekering en al bij CZ zijn verzekerd, moeten dit vóór 1 februari 2011 doorgeven aan de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling.

Minima die een andere zorgverzekeraar hebben en gebruik willen maken van onze collectieve zorgverzekering, dienen zich vóór 1 januari 2011 af te melden bij die zorgverzekeraar en aan te melden bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling.

Minima die vanaf 1 januari 2011 willen deelnemen aan de collectieve zorgverzekering kunnen een aanvraagformulier opvragen bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis en ingevuld vóór 1 februari 2011 opsturen naar het gemeentehuis.

Belangrijk om te weten als men niet kiest voor de collectieve zorgverzekering

Als niet gekozen wordt voor de collectieve aanvullende zorgverzekering verwacht de gemeente dat men, naast de basisverzekering, een adequate aanvullende verzekering afsluit. Men is dan zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van zo'n verzekering. Doet men dat niet dan kan dat gevolgen hebben als men in de toekomst aanspraak wil maken op bijzondere bijstand voor zaken als brillen en tandartskosten. Voor medische kosten die door de collectieve zorgverzekering worden vergoed, ontvangt men namelijk in beginsel geen bijzondere bijstand.

Meer informatie

Het Loket Werk, Inkomen en Zorg van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling kan u meer informatie geven over de collectieve aanvullende zorgverzekering.

Het Loket is elke werkdag van 11.00-12.30 uur telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0493-494888. U kunt ook langs komen op het inloopspreekuur van het Loket in het gemeentehuis, elke werkdag van 9.00-10.30 uur.