Vilans



PERSBERICHT: Debat 'Wat speelt er in het vrijwilligerswerk in de zorg en hoe ziet de toekomst eruit?'

Utrecht, 7 december 2010 - Dit is in Nederland de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Een dag om de vrijwilligers eens extra in het zonnetje te zetten. Bij veel zorgorganisaties gebeurt dat. Er worden allerlei festiviteiten georganiseerd, prijzen en attenties uitgereikt. Het is ook niet niks: alleen al in verzorgings-, verpleeghuizen en gehandicaptenorganisaties zijn ruim 150.000 vrijwilligers actief. Ook Zorg Beter met Vrijwilligers start vandaag met een nieuwe activiteit voor de vrijwilliger: de aftrap voor debat!

Hoe denken vrijwilligers, coördinatoren, beroepskrachten, managers, cliënten en familieleden over de toekomst van het vrijwilligerswerk in de zorg? In het voorjaar van 2011 organiseren wij hierover een debat, waarvoor iedereen vanaf vandaag zijn eigen onderwerp kan inbrengen. Dus volg ons vanaf nu via de sociale media en doe mee aan ons debat!

Vele discussiepunten

Binnen vrijwilligerswerk in de zorg doen zich diverse discussies voor, die soms al langer lopen en gevoed worden door actuele ontwikkelingen. Denk aan de discussie over de grenzen aan vrijwilligerswerk die vanwege veranderingen in de AWBZ, bezuinigingen en tekorten aan beroepskrachten weer oplaait. Denk ook aan de toenadering tussen zorg, welzijn en vrijwilligerswerk dat vragen oproept over taakverdeling, financiering en regie. Of aan hoe het vrijwilligerswerk georganiseerd is en of het wel voldoende aansluit bij de vragen van deze tijd? Kunnen en willen vrijwilligers en hun organisaties voldoende inspelen op de wensen en behoeften van cliënten en hun mantelzorgers?

Tijd voor debat

Op allerlei manier wordt er gediscussieerd over dit soort onderwerpen. Door branche-, beroeps-, belangenorganisaties, overheden en politiek. Vilans, MOVISIE en NOV organiseren een debat waar we deze groepen bij elkaar brengen om samen met elkaar in discussie te gaan. Dat doen we in opdracht van het ministerie van VWS en in samenwerking met de andere partners van Zorg Beter met Vrijwilligers - Sting, Agora, ActiZ en VGN. Het debat zal in het voorjaar van 2011 plaatsvinden, in het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk.

Aftrap

De aftrap voor het debat start vanaf 7 december. Via www.zorgbetermetvrijwilligers.nl (externe link) of http://twitter.com/devrijwilliger (externe link) en via Linked In bij de groep: ZorgVrijwilliger (externe link) kunnen vrijwilligers, coördinatoren, beroepskrachten, managers, cliënten en hun naasten aangeven waar zij vinden dat het debat over moet gaan en wie ze erbij zouden willen betrekken. Het debat gaat niet alleen over de vrijwilligers die actief zijn in zorgorganisaties, maar ook in ziekenhuizen (zo'n 20.000) en bij vrijwilligersorganisaties als Zonnebloem, Rode Kruis, Humanitas, vrijwillige thuishulp, kerken (zo'n 250.000). Iedereen kan mee doen.

Zorg Beter met Vrijwilligers in 2011

In 2011 vinden er nog meer activiteiten plaats vanuit Zorg Beter met Vrijwilligers. We presenteren de resultaten van de verbetertrajecten die we hebben begeleid. Deelnemers zullen zelf vertellen wat hoe het hen is vergaan en wat hen is opgevallen. Handreikingen, checklists en suggesties brengen we bijeen op de website. In 2011 staat er elke maand een onderwerp centraal: van maatschappelijke stages tot grenzen aan vrijwilligerswerk en van het werven van diverse doelgroepen tot het verbeteren van de samenwerking. De slotconferentie vindt plaats op 24 november 2011.

Meer informatie

Kijk voor meer actuele informatie over het debat en andere zaken op www.zorgbetermetvrijwilligers.nl (externe link). U kunt via deze site ook een abonnement nemen op onze digitale nieuwsbrief.


-------------------------------------Noot voor de redactie--------------------------------------------