Gemeente Den Helder

'Mam, met Oud en Nieuw mag ik toch ook champagne?' 2010-12-14

De feestdagen zijn in aantocht. De tijd van gezelligheid met elkaar. Alcohol lijkt makkelijker te vloeien dan normaal in het jaar. Deze tijd van ontspanning kan een lastig obstakel vormen als het om het alcoholgebruik van uw kind in de opvoeding gaat. Het advies voor ouders is: wees duidelijk en blijf de regel stellen: `geen alcohol tot tenminste 16 jaar'.

Tips voor de feestdagen
Bereid u voor op kwetsbare situaties tijdens de feestdagen Bedenk van tevoren hoe u wilt omgaan met de regel geen alcohol tot tenminste 16 jaar. Realiseert u zich dat uw handelswijze ook consequenties heeft voor de toekomst. Een eenmaal genomen drempel is moeilijker weer op te werpen. U kunt ervoor zorgen dat alle volwassen op één lijn zitten. Betrek ook oudere kinderen die al wel drinken bij de afspraak, zodat zij geen alcohol aan jongere broers en zusjes geven. Zo bent u goed voorbereid op onverwachte situaties bij de feestdagen. U weet wat u gaat zeggen als uw kind zelf om alcohol vraagt of in een onbewaakt moment krijgt van anderen. En u voelt zich gesteund door andere volwassenen. Ook kunt u uw regel voor de feestdagen nogmaals duidelijk aan uw kind vertellen.

Besteed aandacht aan de drankjes van de kinderen Alcoholvrije dranken, zoals Jip- en Janneke- champagne en alcoholvrije wijn worden door kinderen als `nep' ervaren, maar geven wel de boodschap mee dat alcohol bij een feest hoort. Aan eten en drinken tijdens de feestdagen besteed iedereen veel aandacht. Die aandacht verdienen de alcoholvrije drankjes voor de kinderen ook. Kies bijvoorbeeld voor alcoholvrije cocktails van vruchtensappen, frisdrank en siroop.
Op www.pierrewind.nl/HappyDrinks.html vindt u heerlijke recepten.

Bereid u voor op bezoek
Feestdagen doorbrengen met anderen gebeurt veel. Juist dat zijn situaties waar zichtbaar wordt dat de regels en normen in de opvoeding flink van elkaar kunnen verschillen. Maak zoveel als mogelijk van tevoren afspraken met de volwassenen onderling over het drinken van de kinderen. Maak vooral uw eigen regels en afspraken op tijd kenbaar. Dit voorkomt vervelende discussies en situaties tijdens het bezoek of de vakantie. En wijk niet van uw eigen gemaakte afspraken met uw kind af onder druk van familie of vrienden.

Geef zelf het goede voorbeeld
Het goede voorbeeld geven werkt, ook in de opvoeding. Maar ook wij, volwassenen, drinken vaak meer tijdens de feestdagen. We willen vrij zijn en genieten. Voor veel mensen in onze maatschappij hoort daar alcohol bij. Maar met mate drinken kan ook gezellig zijn!

Heeft u vragen over alcohol?
Maak gebruik van de chatservice op www.alcoholinfo.nl. Deze chatservice is dagelijks geopend van 15 tot 18 uur en wordt bemand door professionals. Er is special aandacht voor jongeren tussen 12 en 22 jaar en hun ouders.

Helder in de Kop
Helder in de Kop is een jeugd & alcohol project van 9 samenwerkende gemeenten in de Kop van Noord-Holland. Het is wetenschappelijk bewezen dat alcohol de jonge hersenen onherstelbaar beschadigt, met soms grote gevolgen. We weten sinds kort dat hersenen zich tot na de puberteit nog ontwikkelen. De boodschap is dat de samenleving op een andere, heldere en gezonde manier met alcohol omgaat. Blijf slim, blijf helder! Geen alcohol tot tenminste 16 jaar.