Provincie Utrecht

Vaststelling financieel toezicht op drie Utrechtse gemeenten

De financiële positie van de meeste Utrechtse gemeenten is, net als voorgaand jaar, nog voldoende gezond. Toch komen er in 2011 drie gemeenten onder financieel toezicht van de provincie te staan. Dat zijn de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen omdat zij een nieuwe gemeente gaan vormen en de gemeente Vianen om financiële redenen. Na 2011 ziet de financiële situatie van een groot aantal gemeenten er minder rooskleurig uit.

De gemeenten Stichtse Vecht (samenvoeging van Breukelen, Loenen en Maarssen) en De Ronde Venen (samenvoeging van Abcoude en De Ronde Venen) zijn nieuwe gemeenten per 1 januari. Dit betekent dat de gemeenteraad nog geen begroting heeft kunnen vaststellen. Hierdoor wordt de wettelijke termijn van indiening van de begroting overschreden.

De gemeente Vianen is als enige gemeente om financiële redenen onder preventief toezicht gesteld. De gemeente heeft naar het oordeel van de provincie geen sluitende begroting 2011. Ondanks dat de gemeente werkt aan concrete voorstellen, is er nog onvoldoende zicht op bijsturingsplannen die ertoe leiden dat het begrotingstekort wordt weggewerkt. De provincie zal zich er voor inspannen dat Vianen maatregelen neemt die leiden tot een financieel gezonde situatie.

Ondanks de financieel gezonde positie in 2011 blijkt uit de meerjarenbegrotingen dat vooral de kleinere gemeenten het vanaf 2012 financieel moeilijk krijgen. Dit komt vooral door de dalende grondprijzen, het toenemende aantal uitkeringen en de kortingen van het Rijk. Veel gemeenten zullen in het komende jaar aanvullende bezuinigingen moeten treffen om een sluitende begroting 2012 vast te kunnen stellen.

De provincie heeft ook de begrotingen van het Recreatieschap Vinkeveense Plassen, de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn-Heuvelrug, de Veiligheidsregio en de Samenwerking Utrecht-West bekeken. De eerste drie hebben een voldoende financiële positie, de Samenwerking Utrecht-West heeft aangegeven zich per 1 januari op te heffen.

Provinciale taak van toezichthouder
De provincie heeft als taak financieel toezicht te houden op de kleinere overheden in de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten hebben de financiële situatie van de Utrechtse gemeenten getoetst aan de hand van de (meerjaren)begroting en de jaarrekening. Hierbij hebben zij gekeken of de begroting van de gemeenten sluitend is op basis van reële uitgangspunten.

In dat geval kan een gemeente erop rekenen dat de provincie zich soepel opstelt. De uitgaven hoeven niet vooraf goedgekeurd te worden door de financiële adviseurs van de provincie, begrotingsstukken worden enkel ter informatie naar het provinciehuis gestuurd en er is niet voor elke uitgave provinciale goedkeuring nodig. Indien er sprake is van een onevenwichtige begroting of overschrijding van de indieningstermijn, wordt een gemeente onder strenger, preventief, toezicht gesteld.

Voor persinformatie:
kato.marijs@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 70 / 06 18 30 05 10

Voor algemene vragen:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11