Provincie Utrecht

Cereolfabriek Utrecht en dijkhuis in Jaarsveld krijgen subsidie

De provincie Utrecht investeert 1 miljoen euro in de restauratie van industrieel erfgoed. Aan de voormalige rijksbeschermde Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol in de Utrechtse wijk Oog in Al is EUR 700.000,-, toegekend. Aan het dijkhuis van het hoogheemraadschap met magazijn en peilhuis aan de Lekdijk Oost in Jaarsveld (Lopik) is EUR 300.000 toegekend.

Het fonds erfgoedparels is ingesteld op initiatief van Provinciale Staten en bedoeld voor de restauratie van buitengewone monumentale gebouwen. Hierbij moet het gaan om industrieel erfgoed dat typerend is voor onze regio en daarin een toegevoegde waarde heeft. Voorwaarde is dat er een herbestemming is voor het monument, om het onderhoud ook in de toekomst veilig te stellen. In het voorjaar van 2010 is 2 miljoen subsidie verstrekt voor de restauratie van 2 kerken en 2 historische buitenplaatsen.

Het Cereolcomplex is een karakteristiek fabriekscomplex uit de 20ste eeuw. Het gebouw is een landmark in haar omgeving, als onderdeel van het industrielandschap langs het kanaal. Het is een van de weinige gave complexen die herinneren aan de industriële geschiedenis van Utrecht. De gemeente Utrecht combineert de restauratie met de bouw van een aantal nieuwbouwwoningen. In de voormalige fabriek zal een Multifunctionele Accommodatie komen met ondermeer een bibliotheek, school, kinderopvang en wordt daarmee een ontmoetingsruimte voor de wijk. In de voormalige directeurswoning komt een grand café.

Het aan de Lekdijk gelegen dijkhuiscomplex uit 1903/1904, gebouwd in opdracht van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams, is een beeldbepalend en karakteristiek voorbeeld van een polderhuis met bijgebouwen. Het dijkhuis is ontworpen in neorenaissancestijl door architect J.F. Klinkhamer (architect van o.a. Hoofdgebouw II van de NS in Utrecht). Het rijksbeschermde gebouwencomplex krijgt na de restauratie een nieuwe bestemming. Het wordt een dijkpost, een museum over de geschiedenis van het waterschap en een bezoekerscentrum.

Voor persinformatie:
kato.marijs@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 70 / 06 18 30 05 10

Voor algemene vragen:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11