Rijksoverheid

Toespraak minister Kamp bij afluiting ASEM-conferentie

Toespraak minister Kamp bij afluiting ASEM-conferentie

Toespraak | 14-12-2010

" Azië en Europa roepen nu gezamenlijk op te streven naar `full employment and decent work for all." Dit zei minister Kamp in zijn toespraak bij de afsluiting van de ASEM conferentie op 14 december 2010 in Leiden. Lees hieronder de volledige speech.

Beste Collega's, dames en heren,

We zijn bijna aan het eind van een bijzonder geslaagde ASEM conferentie. Ik dank alle deelnemers. Dank aan u, vertegenwoordigers van Aziatische en Europese landen van sociale partners en van de Europese Commissie. Dank voor uw actieve en positieve bijdrage aan dit succes. Ik wil ook Paul van der Heijden en de medewerkers van de Universiteit Leiden hartelijk danken voor het mede mogelijk maken van deze bijeenkomst.

Mijn dank gaat ook uit naar de leden van het ASEM Youth Forum. Zij presenteerden hier hun declaration on Youth Employment. De aanpak van de jeugdwerkloosheid is een van de grote uitdagingen waar Azië en Europa voor staan. De aanbevelingen van het forum zijn de moeite waard. Het is goed dat jongeren zelf oplossingen aandragen voor de jeugdwerkloosheid. De jeugd - ik zei dat ook gisteren - is de toekomst. Jongeren moeten daar wat mij betreft dan ook een stem in hebben.

De financiële en economische crisis heeft zowel in Azië als in Europa diepe sporen achtergelaten. Hoewel de verschillen tussen onze landen aanzienlijk zijn, hebben we een gemeenschappelijke opdracht. We moeten er alles aan doen om de crisis te overwinnen.

De beroepsbevolking moet goed worden opgeleid. En we moeten werknemers behoeden voor ongezond en onveilig werk. Dat alles in de eerste plaats in het belang van onze inwoners. Maar ook in het belang van het economisch herstel, de rust op de arbeidsmarkt en de toekomst van onze landen.

De afgelopen dagen heeft u een kijkje kunnen nemen in de Nederlandse keuken. Heineken, de sociale werkvoorziening in Leiden en Electrolux hebben hun deuren voor u geopend. Om u te laten zien hoe Nederland omgaat met sociaal beleid, scholing en corporate social responsability. U heeft tijdens uw bezoeken ook een beeld kunnen krijgen van de wijze waarop Nederland de crisis probeert te overwinnen.

Dankzij uw inzet hebben we op deze derde ASEM conferentie belangrijke resultaten geboekt. Ik juich het toe dat de Leiden Declaration of ASEM ministers of Labour and Employment hier vandaag is aangenomen. Azië en Europa roepen nu gezamenlijk op te streven naar `full employment and decent work for all. And getting out of the crisis with a stronger basis for our citizens'.

Net zo belangrijk is the Leiden Framework of Action. Afgesproken is dat de ASEM landen binnen de G20, ILO, OECD, UN, World Bank en het IMF, een bijdrage gaan leveren aan het debat over werkgelegenheid en sociaal beleid.

In het Leiden Framework of Action hebben we ook vastgelegd dat er tussen nu en de volgende conferentie in 2012 vier belangrijke vervolgbijeenkomsten komen. Vietnam en Finland organiseren samen een conferentie over sociale bescherming. China en Spanje doen hetzelfde over het werkgelegenheidsbeleid voor jongeren. Singapore en Frankrijk organiseren een bijeenkomst over veiligheid en gezondheid op het werk. En Denemarken en de Filipijnen doen dat op het gebied van scholing van de beroepsbevolking. Ik wil deze landen hartelijk danken dat zij bereid zijn om op deze terreinen samen stappen vooruit te zetten.

Een speciaal woord van dank voor Vietnam, hier vertegenwoordigd door vice minister Pham Huan Minh, die gastheer zal zijn van de volgende ministeriële ASEM conferentie.

Maar ik wil u nu eerst uitnodigen voor het informele programma van deze middag.

U heeft de afgelopen dagen kennisgemaakt met de Universiteit Leiden. U was gisteren in de Pieterskerk. Voordat u naar huis gaat staat nog een bezoek aan de Leidse Stedelijk Museum De Lakenhal op de agenda. Wellicht heeft u er al over gelezen in de boeken die u aan het begin van de conferentie heeft ontvangen.

Ooit was de Lakenhal het centrum van de Leidse lakenindustrie. Sinds 1874 is het een museum. Nu zijn er onder meer schilderijen te bewonderen van de Leidse schilders Rembrandt - die hier hemelsbreed nog geen vijfhonderd meter vandaan in 1606 werd geboren, Jan Steen en Lucas van der Leyden. Uitgerekend dit jaar heeft de Lakenhal de grootste tentoonstelling ooit. En nog wel onder de voor ons allemaal toepasselijke titel `Werk in uitvoering'. Ik hoop dat u ervan zult genieten.

Dames en heren, ik sluit af met u nogmaals te danken voor uw bijdragen en uw inzet tijdens deze conferentie. Ik wens u een goede reis naar huis. En ik wens u veel succes met de uitvoering van de afspraken die we hebben gemaakt op weg naar de vierde ASEM conferentie in 2012.

Dank u wel.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Zie ook


* Europese Unie | Onderwerp | BZ

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051