GroenLinks
GroenLinks maant minister tot besluit over bezwaren vliegveld Maastricht

Dinsdag 14 december 2010, 16:08u - Liesbeth van To...
* Kamervragen

* ombudsman

* vliegveld

GroenLinks wil van minister Schultz van Haegen weten wanneer zij reageert op de bezwaren die liefst 780 burgers, gemeenten en organisaties indienden tegen de uitbreiding van Vliegveld Maastricht Aachen Airport. Bijna drie jaar geleden besloot de Raad van State dat die bezwaren gegrond waren. Sindsdien wachten de indieners op een nieuw antwoord. De ombudsman sprak onlangs schande van deze gang van zaken en verweet het ministerie een gebrek aan voortvarendheid en gebrekkige communicatie. Dat leidde echter nog niet tot resultaat.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Bezwaarmakers worden er vaak van beticht zand in de machine te gooien en de boel op te houden. Hier is er echter maar één partij die de boel ophoudt: de minister. Waarom hebben zij en haar voorganger drie jaar nodig om een nieuw besluit te nemen? Ik zit met de bewoners niet te wachten op extra vliegbewegingen, maar met deze onzekerheid is niemand gebaat."

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Van Tongeren (GroenLinks) aan de minister van I&M over een uitspraak van de Nationale Ombudsman over de afhandeling van bezwaren tegen Maastricht Aachen Airport:
1. Kent u de uitspraak van de nationale ombudsman inzake de afhandeling van de 780 op 13 februari 2008 gegrond verklaarde bezwaren tegen de uitbreiding van Maastricht Aachen Airport (MAA)?
1)

2. Waarom wacht u al bijna drie jaar met het nemen van een nieuwe beslissing op deze bezwaarschriften (wat nodig is omdat de Raad van State uw beslissing vernietigde) en wanneer mogen de indieners uw beslissing verwachten?

3. Waarom hebben de indieners van de bezwaren na de uitspraak van de nationale ombudsman op 28 oktober 2010 nog niet van u gehoord?
4. Wat is uw reactie op de forse kritiek die de ombudsman heeft op het gebrek aan voortvarendheid van uw ministerie en de zeer gebrekkige wijze waarop u met de bezwaarmakers (burgers, gemeenten, (milieu)organisaties) communiceert?

5. Hoe verhoudt uw handelswijze zich met uw wens juist voort te maken met ruimtelijke (procedures) en de recente aanscherpingen van diverse wetten om de duur van procedures te bekorten, waarbij met name de inspraak en beroepsmogelijkheden voor burgers werden ingeperkt en verkort?


1)
http://rapporten.nationaleombudsman.nl/rapporten_db/rapport.asp?rapport nummer=20100310