Politie Amsterdam-Amstelland

UPDATE ZEDENZAAK (2) (14-12-2010)

De Amsterdamse vierhoek (OM, Politie, Gemeente, GGD) zal de komende periode regelmatig een update uitbrengen met informatie over het onderzoek en de ontwikkelingen in de grootschalige zedenzaak in Amsterdam. Dit is de tweede update.

Derde informatiebijeenkomst voor ouders
In een derde informatiebijeenkomst zijn gisteren (maandag 13 december) ongeveer 500 ouders geïnformeerd. Het gaat om ouders van kinderen die zeer waarschijnlijk een periode aan de zorg van de verdachte zijn toevertrouwd en mensen die zich gemeld hebben via het speciaal ingestelde telefoonnummer. Tot op heden zijn er ongeveer 1200 telefoontjes geweest met dit telefoonnummer. Het aantal telefoontjes neemt af.

Komende week volgen herhalingsbijeenkomsten voor de ouders die zich hebben geregistreerd bij de afgelopen drie bijeenkomsten.

De ouders waarvan de naam van hun kind genoemd is door de verdachte zijn op één na allemaal geïnformeerd. Er wordt hard gewerkt om de ouders van dit laatste kind zo snel mogelijk te informeren.

Specifieke info over dagverblijven
Er is tijdens de bijeenkomsten veel informatie binnengekomen over de werkzaamheden en werkadressen van de 27-jarige verdachte. Dit wordt onderzocht en op een rij gezet. De politie komt graag in contact met mensen die specifieke informatie hebben in welke dagverblijven de man heeft gewerkt via telefoonnummer (020) 559 3600.

Onderzoek naar SOA
De verdachte is onderzocht op seksueel overdraagbare aandoeningen. Het Openbaar Ministerie heeft toestemming gegeven de eerste testresultaten van het eerste onderzoek bekend te maken. Er is geen HIV, Hepatitis B of Syfillis geconstateerd bij de verdachte. De resultaten zijn eerder ook meegedeeld aan de ouders. Voor de zorgvuldigheid zal de komende tijd nog een aantal keer onderzoek worden verricht.

Slaapfeestjes
In de media wordt melding gemaakt van `slaapfeestjes' bij de directeur van kinderdagverblijf `t Hofnarretje. Alle signalen daaromtrent worden grondig onderzocht door het onderzoeksteam. Op dit moment is de directeur geen verdachte.

Toezicht op betrokken kinderdagverblijven
Burgemeester Van der Laan heeft gisteren, mede naar aanleiding van de informatie van ouders op de bijeenkomsten, besloten om met onmiddellijke ingang op elke dependance van alle betrokken kinderdagverblijven twee specialisten toezicht te laten houden. Dit toezicht wordt in ieder geval tot het einde van deze week gecontinueerd. De gemeente Amsterdam bekijkt op basis van de nieuwe informatie of aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

Alle officiële info over de zaak > website gemeente De gemeente Amsterdam heeft een speciale pagina over deze zaak op haar website: » www.amsterdam.nl/zedenzaak


____________________