Lokale veiligheid moet uitgangspunt zijn bij verdeling politiesterkte

14/12/2010 15:46

VNG

Topdown-benadering kabinet minder goed voor veiligheid in de wijk

Een nationale politie draagt bij aan efficiency, maar kan alleen succesvol zijn als gemeenten invloed hebben op het functioneren van de politie. Het is daarom goed dat het kabinet de lokale aansturing versterkt. Toch betwijfelen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en het Veiligheidsberaad of het bestel in de voorgestelde vorm gaat werken. Er ontbreekt namelijk een noodzakelijk element: vraagsturing. Dit is een eerste reactie op het vandaag gepresenteerde voorstel.

De politie kan alleen effectief optreden wanneer regionaal wordt afgestemd waar hoeveel mensen en middelen moeten worden ingezet. Een vraaggestuurde aanpak dus. Het wetsvoorstel gaat echter uit van een topdown-benadering, waarbij de minister bepaalt hoeveel politiecapaciteit elke regio krijgt om nationale prioriteiten uit te voeren. De burgemeester dreigt daardoor bij de inzet van politie geen rekening te kunnen houden met wat er in zijn gemeente aan de hand is. VNG, NGB en Veiligheidsberaad vinden dat gemeenten ook op het niveau van de veiligheidsregio - het natuurlijke niveau van samenwerking - in een bestelling aan de regio de noden moeten kunnen benoemen als het bijvoorbeeld gaat om de politie-inzet, de politiesterkte en openingstijden van politiebureaus.

VNG, NGB en Veiligheidsberaad hebben het kabinet op dit punt concrete voorstellen gedaan die voorzien in versterking van de regionale afstemming zonder extra bureaucratie. Als ook dit voorstel nog wordt overgenomen, verwachten gemeenten dat het wetsvoorstel sterker wordt.

Den Haag, 14 december 2010








Vereniging Nederlandse Gemeenten