Centraal Bureau Fondsenwerving


Bestedingen voor goede doelen met ruim 3 miljard in 2009 het hoogst ooit

Bestedingen voor goede doelen met ruim EUR 3 miljard in 2009 het hoogst ooit
Gezondheidsorganisaties staan het sterkst op eigen benen

Het Centraal Bureau Fondsenwerving publiceert op 13 december de financiële gegevens over 2009 van 806 fondsenwervende instellingen.

Over het jaar 2009 constateren we een stijging van bijna EUR 100 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar. Met EUR 3,089 miljard aan geregistreerde bestedingen voor goede doelen is dit het hoogste bedrag dat in enig jaar is uitgegeven door de fondsenwervende instellingen aan de doelstellingen. Dit is verheugend om te constateren in deze tijden van financiële krimp en toegenomen noden.

De betrouwbaarheid van de door het CBF gepubliceerde cijfers is hoog. Dit blijkt uit het feit dat 98% van de geregistreerde bestedingen is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring. Het CBF wijst erop dat de overige 2% van de uitgaven door kleinere goededoelenorganisaties zonder accountantscontrole zijn gedaan. Het CBF heeft hiervoor begrip omdat voor de kleinste instellingen een accountantscontrole te duur is. Het is goed dat ook kleinere instellingen bereid zijn hun gegevens ten behoeve van de transparantie aan het CBF beschikbaar te stellen. Op de website van het CBF (www.cbf.nl) worden al deze gegevens gepubliceerd voor inzage door het publiek.

Ondanks een lichte daling in de baten uit eigen fondsenwerving kwam er meer geld beschikbaar voor bestedingen voor goede doelen. Dit wordt door het CBF verklaard door de toegenomen inkomsten uit beleggingen vanwege het herstel van de aandelenkoersen en subsidies van overheden.

De bestedingen in 2009 zijn als volgt aangewend: Bestedingen in miljoenen euro's in %

Zie het origineel


Met name de grotere goededoelenorganisaties ontvangen subsidies om projecten in Nederland en in het buitenland uit te kunnen voeren. De organisaties op het gebied van welzijn en cultuur en internationale hulp zijn voor het merendeel van hun inkomsten afhankelijk van de overheden, voornamelijk de rijksoverheid.
Welzijn, cultuur, sport, natuur en milieu krijgen relatief gezien veel geld uit de kansspelorganisaties en worden voor een deel gesubsidieerd door de provincies en gemeenten.
De gezondheidsorganisaties staan het sterkst op hun eigen benen, met 70% van hun inkomsten van particulieren en bedrijven.

Door de aangekondigde bezuinigingen zullen meer organisaties een beroep doen op de bereidwilligheid van particulieren en bedrijven. Uit historische cijfers, de cijfers van 2009 en de verwachting over 2010 blijkt dat in tijden van economische stagnatie er nauwelijks groei in de particuliere fondsenwerving verwacht kan worden. In 2009 zijn de gemiddelde kosten voor fondsenwerving met 1% gestegen tot 15,4%. Het CBF verwacht door de teruglopende subsidies een toename in de kosten van werving en een relatief lagere besteding aan de doelstellingen in de komende jaren.

Uit de samenstelling van besturen en directies bij de door het CBF beoordeelde goede doelen bleek dat meer mannen leidinggevende posities innemen dan vrouwen. De verhouding is evenals in 2008 70/30. Het gemiddelde brutodirectiesalaris bedroeg in 2009 90 duizend euro (140 waarnemingen) tegen 87 duizend euro in 2008 (132 waarnemingen).

De tien goededoelenorganisaties met de hoogste baten uit eigen fondsenwerving waren in 2009: KWF Kankerbestrijding, Unicef, Rode Kruis, Cordaid, Wereld Natuur Fonds, Artsen zonder Grenzen, Hartstichting, Plan Nederland, Natuurmonumenten en Oxfam Novib.

Het CBF wijst erop dat dit cijfers betreft over fondsenwervende goede doelen. Het CBF beschikt niet over gegevens van vermogensfondsen.

Ter bevordering van transparantie publiceert het CBF gedetailleerde informatie over 1285 goede doelen en opbrengsten van collecten op de website www.cbf.nl.

(13 december 2010)
Terug naar boven Share/Bookmark Stel een vraag aan het CBF over deze pagina print deze informatie

Het CBF wordt gecontroleerd door de
Raad voor Accreditatie. : » www.rva.nl
Copyright ©, 2010 CBF - Proclaimer >

Centraal Bureau Fondsenwerving
Anthony Fokkerweg 1 - 1059 CM Amsterdam
Telefoon: 020 - 417 00 03 | info@cbf.nl

CBF-Keur - Collecterooster - Database goede doelen - Jaarverslagen goede doelen - Collecteopbrengsten - Goede doelen keurmerk - Goede doelen - Fondsenwerving -
Collectegegevens - Nalatenschappen - Donaties

Het CBF is lid van het
Internationaal Committee on
Fundraising Organizations.
» www.icfo.de