Gemeente Winterswijk


Ingebruikname AED´s in Winterswijk

14 december 2010
De gemeente Winterswijk heeft subsidie verleend aan het project Hartveilig wonen. Ook ABH-city en de Rabobank hebben hieraan bijgedragen.

Hartveilig wonen is een hulpsysteem waarbij vrijwilligers snel ter plaatse kunnen zijn om iemand te reanimeren, in afwachting van de ambulance. In dit kader worden op verschillende plaatsen in Winterswijk AED's geïnstalleerd. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een toestel dat gebruikt wordt bij een persoon met een acute circulatiestilstand. In de afgelopen maanden zijn de kasten voor de AED's geplaatst.

Op donderdag 16 december aanstaande worden de geplaatste AED´s in Winterswijk officieel in gebruik genomen. Voor die ingebruikname is gekozen voor de AED die bevestigd is bij Sporthal De Pelkwijk. In aanwezigheid van bij Hartveilig betrokken contactpersonen, AED beheerders en vrijwilligers zal wethouder Saris, samen met vertegenwoordigers van ABH-city en de Rabobank de officiële handeling verrichten.

Wat is hartveilig wonen

Hartveilig wonen is georganiseerde burenhulp, waarmee het aantal sterfgevallen door een acute circulatiestilstand (in de volksmond hartstilstand genoemd) kan verminderen. Deze vrijwillige hulp is aanvullend op ambulancezorg. Wanneer iemand onwel wordt en mogelijk een acute circulatiestilstand heeft, is snelle hulp van levensbelang. Hartveilig wonen is een hulpsysteem waarbij vrijwilligers snel ter plaatse kunnen zijn om iemand te reanimeren, in afwachting van de ambulance.