Rijksvoorlichtingsdienst

Luchtmachthelikopters assisteren bij reddingsactie

Een AB-412 en twee Lynx helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) zijn vandaag op verzoek van het Kustwachtcentrum ingezet bij de zoekactie naar de opvarenden van het zinkende vissersschip tussen Ameland en Terschelling.

Vanochtend rond 4.30 uur is een Lynx helikopter vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder vertrokken naar het zinkende schip om daar te zoeken naar de opvarenden. De AB-412 helikopter op vliegbasis Leeuwarden werd eerst nog ingezet voor het vervoer van een patiënt van Terschelling naar het Medisch Centrum in Leeuwarden. Na terugkomst op vliegbasis Leeuwarden is de helikopter bijgetankt en heeft vervolgens koers gezet richting bij het zinkende schip om daar assistentie te verlenen.

Later werd om extra ondersteuning gevraagd in de vorm van een tweede Lynx helikopter die zes duikers van de Duik- en Demonteergroep van Koninklijke Marine naar het zinkende schip heeft gebracht. Tegelijkertijd vertrok het duikvaartuig Hr. Ms. Hydra vanuit de marinehaven Den Helder met aanvullende duikcapaciteit.

De drie luchtmachthelikopters werkten tijdens deze reddingsactie samen met reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en een helikopter van maatschappij Bristow op Den Helder Airport.

Reddingsacties

De Lynx helikopters op Maritiem Vliegkamp De Kooy worden ingezet voor maritieme gevechts- en amfibische taken vanaf marineschepen en voor tactische transporttaken. Daarnaast worden zij, net als de AB-412 op vliegbasis Leeuwarden, ingezet voor Search and Rescue taken en voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. Hiervoor staan zij 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat. De helikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.