Gemeente Coevorden

subsidiewijze van welzijnsverenigingen

Gemeente Coevorden kiest voor andere subsidiewijze van welzijnsverenigingen

dinsdag 14 december 2010

De gemeente Coevorden stopt met de jaarlijkse subsidie van welzijnsverenigingen. Dit vanwege de bezuinigingen. Het gaat om kleine bedragen die relatief hoge administratieve lasten met zich meebrengen. Wel wordt het voor deze verenigingen mogelijk subsidie aan te vragen voor specifieke activiteiten en/of projecten. Deze aanvragen worden getoetst aan gemeentelijke doelen en prioriteiten. De betreffende verenigingen zijn over deze verandering geïnformeerd.

Een meer effectieve en efficiënte manier van subsidiëring is van belang omdat de gemeente voor een bezuinigingsopgave van EUR 300.000,- op de kleine subsidieverstrekkingen staat. Hieronder valt ook de jaarlijkse subsidiëring van welzijnsverenigingen. Met welzijnsverenigingen worden bedoeld:
* vrouwenverenigingen (EUR 180,- per jaar)
* jeugdverenigingen (afhankelijk van het aantal leden max. EUR 750,- per jaar)
* Oranjeverenigingen en -comités (afhankelijk van het inwoneraantal min. EUR 200,- en max. EUR 1200,- per jaar) * EHBO- en Lotusverenigingen (EUR 300,- per jaar) * ouderenverenigingen en -bonden (EUR 227,- per jaar).

In 2009 ging het om 44 verenigingen die in totaal EUR 15.043,- subsidie ontvingen. Vanwege de kleine bedragen is het wegvallen van de jaarlijkse subsidie van beperkte invloed op het voortbestaan van de verenigingen. Bovendien kunnen de verenigingen wel subsidie aanvragen voor specifieke activiteiten en/of projecten. Subsidiëring van specifieke activiteiten en/of projecten sluit, meer dan jaarlijkse subsidiëring, aan bij het bestuursprogramma `Behoedzaam doorwerken 2010-2014'. Daarin staat dat de gemeente een groter beroep doet op de zelfredzaamheid en het zelforganiserend vermogen van de samenleving. Het leidt tot een meer effectieve en efficiënte manier van subsidiëring.

Geïnformeerd
De betreffende verenigingen zijn onlangs geïnformeerd over deze wijziging. Sinds 2009 wijst de gemeente verenigingen erop dat subsidieverlening geen vanzelfsprekendheid is vanwege de noodzaak van bezuinigingen.