Nederlandse Tafeltennisbond


Commissie Opleidingen bedankt Adri Dam voor jarenlange inzet 14-12-2010

Zoetermeer, 14 december 2010 - Vandaag was de laatste vergadering van de commissie Opleidingen en tevens de laatste vergadering van Adri Dam. Al geruime tijd was bekend dat Adri eind 2010 zou stoppen als vrijwilliger in de commissie Opleidingen. Hiermee zet hij een punt achter een imposante vrijwilligerscarrière.

Adri heeft ongelooflijk veel gedaan en voor elkaar gekregen en heeft daarmee erg veel betekend voor de tafeltennissport. Hij is voor zijn werk als vrijwilliger binnen de tafeltennissport al diverse malen onderscheiden (koninklijk en als Lid van Verdienste). Dam was een afdelingsman voor Brabant en later Zuid-West. Maar landelijk was zijn grootste passie opleidingen.

Adri Dam ontvangt een cadeau als blijk van dank van hoofd Opleidingen Ingrid Koppelman.

Eenmaal onderwijzer...
Dam is afkomstig uit het onderwijs en eenmaal een onderwijzer, altijd een onderwijzer. Zijn hart ligt bij het scholen van mensen. Het was in de tijd van Theo Rieken als verantwoordelijke voor wat toen KVSO heette(later Breedtesport), dat Adri zijn inbreng begon te leveren voor de NTTB. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van diverse lesmaterialen, zoals de serie Hoi en Superstar. Naast zijn kennis van de tafeltennissport brengt hij natuurlijk didactische kennis in, waarbij hij altijd probeert aan te sluiten bij de leeftijd en opleidingscapaciteiten van de doelgroep die hij voor ogen heeft.

Herziening sporttechnische opleidingen
Het was dan ook logisch dat Adri Dam destijds gevraagd werd om een commissie voor te zitten die samen met de medewerkers op het bondsbureau ervoor moest zorgen dat ook de NTTB haar opleidingen vernieuwde volgens de nieuwe Kwalificatiestructuur Sport. Hij schreef een kader beleidsplan en richtte in 2004 het projectteam herziening sporttechnische opleidingen op.

Adri ontpopte zich als een spin in het web: alle lijntjes kwamen bij hem uit en gingen bij hem vandaan. Hij was de architect achter wat we nu kennen als Tafeltennisbegeleider 1 en Tafeltennistrainer 2 t/m 5. Van jaar tot jaar werden de oude trainersopleidingen omgezet naar de nieuwe, waarbij Adri alle richtlijnen vanuit NOC*NSF in de gaten moest houden. Vrijwilligers en medewerkers kwamen en gingen in deze periode. Desondanks ging het werk gewoon door en moesten opleidingen gecertificeerd worden. Dat ging door middel van audits. Alle deadlines werden gehaald en alle opleidingen gecertificeerd. En het is nog vaak dat we horen hoe de NTTB dat volgens het boekje gedaan heeft. Een compliment aan Adri die bleef volharden in zijn taak en bleef schrijven en schaven aan de opleidingen.

Succesvol en standvastig
Een proces van borging van taken op het bondsbureau werd ingezet. In 2008 werd er een hoofd Opleidingen aangesteld om de commissie voor te zitten en te ondersteunen. In 2009 werd een parttime coördinator Opleidingen aangetrokken. Eind 2009 zat de modernisering er succesvol op en werd de commissie omgedoopt tot commissie Opleidingen. In 2010 werd het aantal uren van de coördinator - inmiddels iemand met het gewenste trainer 4 diploma en dus inzetbaar als docent - uitgebreid en kreeg Adri de rol die het beste bij hem past: die van ontwikkelaar. In 2010 kon hij van de vele dingen die hij nog wilde doen, er weer een paar van zijn lijstje afvinken. Zo heeft hij gewerkt aan het studievolgsysteem in de Electronische Leeromgeving, is het systeem van bijscholingen gemoderniseerd, en heeft hij samen met de docenten de TT4 opleidingen uitgewerkt.

Adri: Bedankt!
Adri zou Adri niet zijn als er ook niet zaken zijn waar hij nog van vindt dat ze moeten gebeuren. De basis voor de vernieuwing van de opleidingen is mede door Adri gelegd en deze visie zal zeker in de toekomst doorgezet worden bij zowel de trainersopleidingen als de overige. Ongetwijfeld houdt hij zich op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.
De NTTB dankt Adri Dam hartelijk voor zijn tomeloze inzet en betrokkenheid en wenst hem en zijn vrouw vele gezonde jaren om te genieten van de welverdiende vrije tijd.

NTTB/IK