Gemeente Barneveld


Verbod op alcoholreclame in gemeentelijke sporthallen- en velden in Barneveld

De gemeente Barneveld wil onverantwoord alcoholgebruik aanpakken. Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel. Daarom heeft de gemeente Barneveld besloten tot een verbod op alcoholreclame in de gemeentelijke sporthallen en langs de gemeentelijke sportvelden per 1 januari 2011. Binnen het alcohol preventieprogramma Fris Valley van de Regio de Vallei heeft Barneveld daarnaast besloten voor het invoeren van een verbod op alcoholreclame op gemeentelijke reclamedragers (abri's, steigerdoeken e.d.) vanaf 2011. Ook kan de gemeente per 1 januari 2011 een bestuurlijk handhavingtraject starten tegen horecaondernemers die de leeftijdscontrole bij alcoholverkoop niet naleven.

Beperking alcoholreclame in openbare ruimte
Vooral jongeren blijken gemakkelijk beïnvloed te worden door (alcohol)reclame. Onderzoek toont aan dat jongeren die alcoholreclames zien eerder beginnen met drinken en steeds meer gaan drinken. Jongeren komen in de openbare ruimte in contact met alcoholreclame. De locale overheid gaat over alcoholreclame op straat. De gemeente Barneveld heeft daarom besloten om niet langer alcoholreclame op gemeentelijke openbare reclamedragers toe te staan. Dit is in lijn met de regionale visie op Alcoholreclame in de Regio de Vallei. Aanvullend op deze visie heeft Barneveld besloten om geen alcoholreclame toe te staan in de gemeentelijke sporthallen of langs de gemeentelijke sportvelden.

Bestuurlijke handhaving van de Drank- en Horecawet: Maak alcohol minder "Vallei(delijk)"
Het eenvoudig krijgen van alcohol speelt een grote rol in het alcoholgebruik van jongeren. Een effectief alcoholbeleid gericht op jongeren begint dan ook bij volwassen die zich aan de Drank- en Horecawet (DHW) houden. Dit houdt in dat verkopers van alcohol de leeftijd controleren van jongeren die alcohol willen kopen en geen alcohol verkopen onder de 16 jaar (zwakalcoholische drank) of 18 jaar (sterke drank).

De gemeente Barneveld wil de handhaving van de DHW op leeftijdsgrenzen intensiveren. Onder de naam Maak alcohol minder "Vallei(delijk)" is met de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit een plan opgesteld om de controles in Barneveld en de gehele Regio de Vallei te intensiveren bij alle horecagelegenheden waar jongeren proberen alcohol te kopen. Het gaat het om alle gelegenheden of andere inrichtingen waar tegen vergoeding alcoholhoudende dranken worden geschonken voor directe consumptie ( bijvoorbeeld bij cafés, restaurants, sportkantines, slijterijen, supermarkten, en evenementen).

Over Fris Valley
FrisValley is het alcohol preventieprogramma binnen Regio de Vallei en richt zich op het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De focus ligt op de omgeving waarin jongeren zich begeven, thuis, op school, bij het uitgaan en het sporten. Door het creëren van een alcoholvrije en alcoholbewuste omgeving daalt het alcoholgebruik onder jongeren. Een betere naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop is een belangrijk onderdeel van de aanpak.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl