Gemeente Barneveld


Barneveld deelt ervaring met ketenbeleid in de regio

De gemeente Barneveld is al enkele jaren actief met het inventariseren van de keten in de gemeente Barneveld. Op deze manier volgt ze de ontwikkeling van de keten in de gemeente. Keten die voldoen aan de regels van het gemeentelijk ketenbeleid krijgen een gedoogbeschikking. Barneveld heeft haar ketenervaring gedeeld met de deelnemende gemeenten in Regio de Vallei. Dit heeft geresulteerd in een regionale visie op het ketenbeleid dat onlangs is opgesteld.

Ketenbeleid in cijfers
In 2010 heeft de gemeente Barneveld besloten om 13 keten te gedogen. Deze keten hebben een gedoogbeschikking ontvangen. In 2009 werd nog aan 15 keeteigenaren een gedoogbeschikking verleend. Eén keet heeft besloten in 2010 geen gedoogbeschikking meer aan te vragen, vanwege sluiting. Een andere keeteigenaar had zijn aanvraag niet op tijd volledig ingevuld.

Resultaten van handhaving keten en uitvoering controles Om continu de ontwikkelingen rond keten te inventariseren, controleert de gemeente Barneveld actief en intensief welke keten in de gemeente actief zijn en of ze zich aan de regels houden. De gemeente voert daarom controles uit bij keten met een gedoogbeschikking, bij keten die hebben aangegeven gesloten te zijn en bij keten die een afbouwbeschikking te hebben. De resultaten in 2010 zijn divers:


- Gedurende het jaar 2010 zijn opnieuw aangekondigde controles uitgevoerd bij keten met een gedoogbeschikking in de gemeente Barneveld. Gekeken is of de keeteigenaren zich nog wel aan de regels houden van de gedoogbeschikking en of de keet voldoende (brand)veilig is. Bij controle bleek dat in één keet een brandblusser niet correct was geplaatst. Dit is direct op juiste wijze aangepast. Daarmee voldeden alle keten na controle aan alle brandveiligheidseisen.


- Daarnaast hebben de gemeentelijk toezichthouder en een jongerenwerker een aantal onaangekondigde avondcontroles uitgevoerd bij keten met een gedoogbeschikking. Zij beoordeelden het contact met de jongeren en het functioneren van de keet. Aan twee keten is een schriftelijke waarschuwing verstuurd omdat er sterke drank in de keet was aangetroffen.


- In 2010 is één nieuwe keet ontdekt. Tegen de eigenaar van deze keet is een handhavingtraject gestart, waarna de keet is verwijderd.


- In 2010 is een handhavingprocedure gestart tegen een keeteigenaar die niet tijdig en volledig een vergunning voor een gedoogbeschikking heeft ingediend. Deze procedure loopt nog.


- Een andere keeteigenaar met een afbouwbeschikking is alsnog gewezen op het opruimen van de keet binnen een redelijke termijn. Hieraan is voldaan.

Barneveld voorbeeld voor andere gemeenten in regio Vallei De ketenaanpak van de gemeente Barneveld is terug te zien in de onlangs opgestelde regionale beleidsvisie keetbeleid van de Regio de Vallei. Barneveld heeft daar haar kennis en ervaring met het lokale ketenbeleid gedeeld met de andere gemeenten in de regio de Vallei. Dit heeft mede geresulteerd in de regionale visie op de keten met het doel gezondheidsschade bij jongeren te voorkomen, het aanpakken van keten die strijdig zijn met de Drank- en Horecawet, het voorkomen van (brand)onveilige situaties en voorkomen van maatschappelijk ongewenst gedrag.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl