Ministerie van Defensie

20101214 Luchtmachthelikopters zoeken naar overlevenden 2

14 december 2010, 16.51 uur

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando, 1 AB-412 en 2 Lynxen, zijn vandaag ingezet bij de zoekactie naar de opvarenden van een zinkend vissersschip tussen Ameland en Terschelling. Dit gebeurde op verzoek van het Kustwachtcentrum.

Vanochtend rond 4.30 uur vertrok de eerste Lynx-helikopter, vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder, naar de zinkende Harlingen 38. De AB-412 helikopter die vanaf Vliegbasis Leeuwarden vertrok was eerst nog bezig met patiëntenvervoer van Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden. Na terugkomst op de vliegbasis is het toestel bijgetankt, daarna zette het direct koers richting de viskotter om te assisteren.

Duik- en Demonteergroep

De deels gezonken Harlingen 38 met in de achtergrond de Bristow-helikopter. Foto: ministerie van Defensie

Later bracht een tweede Lynx 6 duikers van de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine naar het zinkende schip. Het duikvaartuig Hr. Ms. Hydra vertrok gelijktijdig vanuit de marinehaven Den Helder met nog meer duikcapaciteit.

De 3 luchtmachthelikopters werkten tijdens deze reddingsactie samen met reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en een helikopter van de maatschappij Bristow.

Een van de 3 opvarenden is vanmorgen met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand is onbekend. Rond het middaguur zijn de zoekactiviteiten met helikopters gestaakt.

Reddingsacties

De Lynx-helikopters van Defensie voeren amfibische en maritieme gevechtstaken uit vanaf marineschepen en worden ingezet voor tactische transporttaken. Net als de AB-412's van Leeuwarden hebben zij ook Search and Rescue taken en vervoeren ze patiënten vanaf de Waddeneilanden. Hiervoor staan zij 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat.

Achtergrondinformatie

* Nationale taken