Technische Universiteit Eindhoven

Miljoenenimpuls voor onderzoek in zonne-energie

Geplaatst: 14 december, 2010

Met een investering van een kleine vijftig miljoen euro in de ontwikkeling van zonne-energie in Zuid-Oost Brabant, wordt deze regio nummer één in Europa op het gebied van zonne-energie en innovatie. Dit is de ambitie van kennisinstellingen, bedrijven en overheden.

Solliance, KIC InnoEnergy en de Stichting FOM hebben 13 december hun plannen toegelicht op het provinciehuis. Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben onlangs genoemde investering goedgekeurd.

Volgens het College van Bestuur van de TU/e geeft Provinciale Staten met het beschikbaar stellen van deze middelen een geweldige impuls aan het versterken van onderzoek, onderwijs en innovatie op energiegebied in Noord-Brabant. Het is een uitdaging om tot duurzame energievoorziening te komen. Wie op dat terrein doorbraken weet te realiseren, draagt niet alleen bij aan een meer duurzame wereld maar creëert ook grote economische kansen. Dat het provinciebestuur eraan bijdraagt dat we dergelijke doorbraken hier in Brabant kunnen gaan ontwikkelen, getuigt echt van visie. Chapeau dus voor de provinciale bestuurders en politici. aldus het bestuur.

Onderzoek en bedrijvigheid
De drie initiatieven van Solliance, KIC InnoEnergy en de Stichting FOM zijn onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen, maar vullen elkaar aan en versterken het onderzoek en de bedrijvigheid op het gebied van zonne-energie in de regio. Door de investering worden toonaangevende onderzoeksinstituten op het gebied van duurzame energie opgezet of naar Brabant gehaald. De kennis wordt ontwikkeld in de instituten en via laboratorium- en testfaciliteiten beschikbaar gesteld voor het bedrijfsleven. Ook wordt de kennis toegepast en vermarkt voor de dagelijkse praktijk. De clusters bieden een stevig fundament, omdat ze voortbouwen op de sterke hightech- en maakindustrie en de al aanwezige kennisinfrastructuur in Brabant, aldus gedeputeerde Lily Jacobs. Dit levert een brede kennis op en vergroot de kans op banen voor energieonderzoekers in de regio.

Solliance
Onder de vleugels van Solliance wordt geïnvesteerd in technologie voor zonne-energie en wordt de internationale concurrentiepositie van Zuid-Oost Brabant versterkt. Solliance is een cluster van kennisinstellingen ECN, TNO, TU/e en het Holst Centre, waar kennis en onderzoek gebundeld wordt op het gebied van dunne film zonneceltechnologie. Solliance biedt strategisch basisonderzoek, de toepassing van deze kennis in zonnecellen en de productieapparatuur en testfaciliteiten die regionale bedrijven kunnen gebruiken. Speciaal hiervoor komt er een vestiging van het onderzoeksinstituut ECN voor onderzoek naar zonne-energie in Eindhoven.

FOM
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM)-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen verhuist grotendeels naar de TU/e-campus en wordt daar uitgebouwd tot een nationaal instituut voor funderend energieonderzoek. Dit instituut zal nauw verknoopt worden met het universitaire onderzoek op dit gebied en een nationale coördinerende rol krijgen.

InnoEnergy
De Knowledge and Innovation Community (KIC) InnoEnergy wordt opgericht als één van de zes Europese technologiecentra voor duurzame energie. Hier gaat het om de toepassing van duurzame energie in de dagelijkse praktijk, zoals slimme en energie-efficiënte gebouwen en steden. Alle drie de initiatieven zijn gericht op een actieve samenwerking met de industrie, zodat deels vraaggestuurd onderzoek plaats vindt en de opgedane kennis wordt verspreid door bijvoorbeeld de oprichting van succesvolle spinoffs.