Technische Universiteit Eindhoven

Vici-subsidie voor onderzoek Mark Peletier

Geplaatst: 14 december, 2010

Prof.dr. Mark Peletier, verbonden aan de TU/e-faculteit Wiskunde & Informatica en het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS), krijgt een Vici-subsidie om een wiskundige brug te slaan tussen verschillende lengte- en tijdschalen. De officiële bekendmaking van alle Vici-winnaars is op 1 februari.

Mark Peletier. Foto: Bart van Overbeeke.

De VICI-subsidie bedraagt anderhalf miljoen euro. VICI's zijn gericht op de senior-onderzoekers die aangetoond hebben met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en als coach voor jonge onderzoekers te kunnen fungeren. De subsidie biedt de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Volgens Peletier (1969) draait het onderzoek om de wisselwerking tussen de werkelijke wereld en de wiskundige beschrijving hiervan. Sommige wiskundige modellen hebben eigenschappen waarvan we vermoeden dat ze een tegenhanger hebben in de werkelijke wereld. Die eigenschappen kunnen daardoor leiden tot een beter begrip van de wereld om ons heen.

De nadruk ligt hierbij op het verband tussen processen op verschillende lengte- en tijdsschalen en hoe deze processen elkaar beïnvloeden. Vloeistofstromen in een kopje koffie kun je met thermodynamica beschrijven, zonder dat je daarvoor hoeft te weten dat de koffie ook uit atomen en moleculen bestaat. De beweging van die moleculen vinden plaats op een veel kleinere schaal, maar bepalen uiteindelijk wel hoe de koffie reageert als je erin roert. De uitdaging is om een brug te slaan tussen het niveau van moleculen en de schaal van het theelepeltje.

Peletier werkt onder meer samen met onderzoekers van de faculteit Werktuigbouwkunde om het ontstaan van defecten in bijvoorbeeld staalplaten voor de auto-industrie. Wil je autos lichter kunnen maken, dan moet je begrijpen hoe defecten in het kristalrooster doorwerken tot op macroniveau. Dat kan met onze wiskundige modellen.

Een deel van het Vici-onderzoek zal plaatsvinden in samenwerking met het ICMS, vertelt Peletier: Binnenkort begint de eerste promovendus in het graduate programme, die gaat onderzoeken hoe individuen het gedrag van grote mensenmenigten beïnvloeden. De gedachte is dat je de wiskunde die daarbij komt kijken in een latere fase kunt toepassen op complexe moleculaire systemen.

Peletier kreeg in 2003 ook al een VIDI-subsidie van NWO.