D66

dinsdag 14 december 2010

Nationale politie voldoet aan voorwaarden D66

D66-Kamerlid Magda Berndsen gaf minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een maand geleden vijf voorwaarden waaraan de nationale politie moest voldaan. "Het voorstel dat vandaag is gepresenteerd komt onze randvoorwaarden tegemoet, maar ik ben teleurgesteld dat de 3000 beloofde extra agenten er niet komen," aldus Berndsen.

Lokale politie

Om op de steun van D66 te rekenen, moesten burgemeesters en gemeenteraden hun invloed op de politie behouden. Berndsen: "Het is van belang dat de politie herkenbaar aanwezig is in buurten en wijken. Den Haag kan niet bepalen wat agenten op lokaal niveau doen."

Één baas

De sociaal-liberalen stelden ook voorwaarden aan de organisatie van de nationale politie. Zo zou de administratieve druk terug moeten worden gebracht en een `blauwe baas' onder directe aansturing van de minister moeten komen. De minister neemt het idee van het D66-Kamerlid over om een professional uit het politievak verantwoordelijk te maken voor de organisatorische aansturing van de 10 politiekorpsen.

Teleurstelling over aantal agenten

Vandaag geeft de minister voor het eerst in cijfers toe dat er geen extra agenten bij komen. Berndsen stelde twee maanden geleden vragen hierover. "Ik ben teleurgesteld dat de 3000 beloofde extra agenten er niet komen. Nu begrijp ik waarom de minister zo lang heeft gewacht om een antwoord te geven. Dit is een lastig punt voor het kabinet. Belofte maakt schuld."

Onvoldoende capaciteit

De minister neemt in zijn brief nu het geld als uitgangspunt en niet meer de mankracht. Volgens Berndsen moet de minister uitleggen hoe de politie kinderporno of hennepteelt gaat bestrijden zonder extra capaciteit. "Wie gaat dit doen, als er geen extra agenten komen? Het kabinet wekt de indruk dat alles geregeld kan worden, maar de realiteit laat zien dat zonder voldoende personeel dit niet mogelijk is."