Gemeente Best

Archeologische Monumentenzorg

13-12-2010

Met de komst van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg krijgen gemeenten een eigen verantwoordelijkheid voor het bodemarchief. Hiermee zijn zij verplicht om het in de bodem gelegen cultureel erfgoed zorgvuldiger te beschermen.

Best heeft een rijk en gevarieerd bodemarchief. De oude akkers rond Best, de Steentijdvindplaatsen op de Molenheide en de prehistorische urnenvelden in het zuiden van Best (op de Aarlesche Heide) hebben tot nu toe al een aantal spectaculaire archeologische vondsten opgeleverd. De meeste vindplaatsen dateren uit de Steentijd, Bronstijd en IJzertijd en Middeleeuwen. Ondanks de omvangrijke erosie, als gevolg van de woningbouw en ontgrondingen, is er nog veel in de bodem van Best bewaard gebleven.

Beleidsplan
Voor een overzicht van archeologische waarden beschikte de gemeente tot nu toe alleen over de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Noord-Brabant. Deze kaart bevat echter weinig details. Het afgelopen jaar is daarom gewerkt aan een archeologisch beleidsplan en een archeologische beleidskaart voor de gemeente Best. Deze zijn nu klaar.

Vanaf woensdag 15 december 2010 kunt u op de pagina Kunst en cultuur > Archeologie het archeologisch beleidsplan en de archeologiekaart met bijbehorende bijlagen downloaden

---