Jongeren drinken aanzienlijk minder

14/12/2010 17:11

STIVA - Stichting Verantwoord Alcoholgebruik

Den Haag, 14 december 2010

Persbericht:

Jongeren drinken aanzienlijk minder

Aantal jongeren dat niet drinkt is in 6 jaar tijd verdubbeld

Jongeren drinken steeds minder. Deze trend is al enkele jaren geleden ingezet en uit HBSC cijfers - een onderzoek onder jongeren in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar - die vandaag gepubliceerd zijn, blijkt dat die daling sterk doorzet. Zo is het percentage jongeren dat ooit gedronken heeft nu 65,7%, terwijl dit in 2003 nog 83,5% was. Het aantal niet-drinkende jongeren is dus in zes jaar tijd meer dan verdubbeld. STIVA (Stichting Verantwoord Alcoholgebruik) is verheugd over deze ontwikkeling.

Daling vooral bij jonge leeftijdsgroep

De daling is het grootst bij jongeren van 12, 13 en 14 jaar. Zo heeft van de 12-jarigen 9,7% de laatste maand alcohol gedronken. In 2003 was dit nog meer dan drie keer zoveel, namelijk 30,9%. Had in 2003 nog een overgrote meerderheid van de 13-jarigen ooit alcohol gedronken (79,6%), in 2009 is dit gedaald tot net iets meer dan de helft (53,9%). Van alle 14-jarigen had in 2003 37,4% in de laatste maand aan bingedrinken gedaan, dit is in 2009 gedaald naar nog maar 22,5%.

STIVA-directeur Peter de Wolf: "Het is verheugend om te zien dat de inspanningen van alle betrokken partijen, dus zowel vanuit de overheid als het bedrijfsleven, haar vruchten afwerpen. We zien een nieuwe generatie die een stuk minder drinkt."

Maar ook 15- en 16-jarigen drinken minder

De daling is er zeker ook bij 15- en 16-jarigen al springt die wat minder in het oog. Zo laat het aantal jongeren van 15 jaar dat niet drinkt een stijging zien van 53% ten opzichte van 2007. Een vergelijkbaar percentage geldt voor de 16-jarigen. De Wolf: "Ook deze jongeren, maar zeker ook alle ouders verdienen een compliment. Ouders nemen gelukkig steeds vaker hun verantwoordelijkheid voor het drinkgedrag van hun kinderen."

Probleem opgelost?

Dat de ontwikkeling van alcoholconsumptie door jongeren positief is, is nog geen reden om achterover te gaan zitten. "Deze cijfers zien wij als een aanmoediging. Feit is echter dat er nog steeds jongeren zijn die teveel drinken. Maar het is wel belangrijk om te constateren dat alle inspanningen resultaat opleveren. We moeten doorgaan met het betrekken van ouders bij het drinkgedrag van hun kinderen en de intensieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven zowel op landelijk als lokaal niveau. En er zal strikt gehandhaafd moeten blijven worden bij verkooppunten van alcohol. Maar we zijn op de goede weg om alcoholmisbruik door jongeren zoveel mogelijk tegen te gaan", aldus Peter de Wolf.

Over STIVA

Verenigd in de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) leveren de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken een actieve bijdrage aan het bevorderen van een verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Tevens bevordert STIVA een maatschappelijk verantwoord marktgedrag door coördinatie van en communicatie over de zelfregulering die de bedrijfssectoren realiseren aan de hand van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA).

Einde persbericht





http://www.stiva.nl

http://www.stiva.nl