Contacten kinderen met gedetineerde ouder bevorderd door samenwerking

14/12/2010 17:43

Exodus Nederland

De sector Gevangeniswezen (GW) van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de organisatie Exodus Nederland sluiten daartoe op 14 december 2010 een samenwerkingsovereenkomst. Sectordirecteur Jacco Groeneveld van Gevangeniswezen en directeur Rien Timmer van Exodus Nederland zetten in Den Haag hun handtekening onder een serie afspraken over een zorgvuldige organisatie en uitvoering van ouder-kind middagen in Penitentiaire Inrichtingen. Die worden minimaal 4 maal per jaar aangeboden in alle inrichtingen, waar mogelijk vaker.

Per 1 september 2008 heeft GW maatregelen ingevoerd om gedetineerde ouders (zowel vaders als moeders) meer mogelijkheden te bieden de relatie met hun minderjarige kinderen tijdens de detentie te onderhouden.

Het project Ouders, Kinderen en Detentie (OKD) van Exodus Nederland organiseert inmiddels in 19 inrichtingen verspreid over het land de begeleiding en voorbereiding van kinderen bij de bezoeken aan een gedetineerde ouder. Exodus zet onder meer vrijwilligers in bij vervoer en begeleiding van de kinderen en bij het onderhouden van de contacten met de gezinnen van de gedetineerden. Ook zet Exodus zich in voor het inrichten van een ruimte met speelmateriaal, zodat de bezoeken op een kindvriendelijke en verantwoorde wijze plaats kunnen vinden. Het OKD is onderdeel van een breder aanbod van vrijwilligerswerk georganiseerd door Exodus en voor (ex-)gedetineerden.

Beide organisaties bundelen met de ondertekening van de overeenkomst nu de krachten en maken afspraken die de uitvoering van het OKD binnen het Gevangeniswezen stimuleert. Daarmee kan de ouderlijke rol tijdens detentie versterkt worden, wat aantoonbaar positief kan uitwerken voor de terugkeer van de gedetineerde na afloop van zijn detentie. Ook voor de ontwikkeling van kinderen is het stimuleren van positieve contacten met hun ouders tijdens detentie van groot belang.





http://www.exodus.nl/