Waterschap Dommel


Meer slib baggeren uit de Dommel in Eindhoven

Waterschap De Dommel verwijdert met cadmium en zink verontreinigd slib van de bodem van de Dommel in Eindhoven. Door dit project dat de komende jaren wordt uitgevoerd, wordt de waterbodem schoner en de oevers mooier en natuurvriendelijker. Het was de bedoeling dat de aannemer rond de zomer van dit jaar zou starten met de werkzaamheden in Eindhoven. De start is uitgesteld omdat er onduidelijkheid was over de exacte hoeveelheid bagger die verwijderd moet worden.

Startdatum opgeschoven

2010 stond voor het project - met de naam `de Dommel natuurlijk schoon'
- in het teken van de voorbereiding van het werk aan de Dommel. Het waterschap heeft de uitvoeringsplannen samen met de aannemer en de partners opgesteld. De vergunningsprocedures zijn doorlopen. Op dit moment beoordelen waterschap en aannemer met elkaar wat de exacte hoeveelheid af te graven bagger wordt. We verwachten daarover in januari definitief duidelijkheid te hebben. Vervolgens bepalen we de nieuwe startdatum. Omwonenden en andere betrokkenen krijgen daarover tijdig bericht.

Meer slib aanwezig dan gedacht

Bij de laatste detailmetingen van het aanwezige slib in de Dommel bleek meer slib aanwezig dan we eerder hadden geconstateerd. Zulke detailmetingen vinden kort voor de geplande start plaats. De afwijking tussen de gemeten hoeveelheden was zodanig dat we besloten de start uit te stellen en, in overleg met de aannemer, nieuwe metingen te laten doen. Eind oktober waren daarvan de nieuwe resultaten bekend. Op basis hiervan besloten we, dat in sommige delen van de Dommel meer slib zal worden afgegraven dan in eerste instantie was berekend.

Zorgvuldig omgaan met vervuild slib

Waterschap De Dommel gaat zorgvuldig te werk bij het verwijderen van vervuild slib. We willen het project in één keer kunnen uitvoeren, zodat inwoners van Eindhoven er zo kort mogelijk hinder van hebben. Een korte doorlooptijd is voor alle partijen gewenst. Daarom vinden we het belangrijk vóórdat het werk start, zekerheid te hebben over de totale hoeveelheden bagger die we gaan afgraven.

Samenwerking

Waterschap De Dommel realiseert samen met de gemeenten Eindhoven, Nuenen en Son en Breugel het project. De aannemer die de werkzaamheden uitvoert is Combinatie Dommel, een samenwerkingsverband tussen aannemers Van den Biggelaar Aannemingsbedrijf B.V. uit Velddriel en Ploegam B.V. uit Vinkel. Actief Bodembeheer de Kempen en de provincie Noord-Brabant leveren een financiële bijdrage.

Uitgebreide en actuele informatie over het werk, de planning en het project vindt u op de projectsite www.dedommelnatuurlijkschoon.nl.