Provincie Overijssel

Provincies geen bezwaar meer tegen fusie waterschappen Vallei en ...

14 december 2010

Gedeputeerde Staten van Utrecht, Overijssel en Gelderland hebben positief gereageerd op het fusieverzoek van de Waterschappen Vallei en Eem en Veluwe. In juni reageerden de provincies nog terughoudend op het fusieverzoek vanwege de onduidelijkheid over de toekomstige organisatie van het waterbeheer. Nu de nieuwe regering geen voornemens heeft om het waterbeheer ingrijpend te veranderen kunnen de provincies een standpunt over het fusieverzoek innemen.

"Wij zien op dit moment geen belemmeringen meer voor de fusie tussen de beide waterschappen", aldus de gedeputeerden Keereweer (Gelderland), Krol (Utrecht), en Jansen (Overijssel). "De fusie tussen de waterschappen moet resulteren in een kostenbesparing van het waterbeheer".

Samenwerking

Provincie Gelderland zal nog wel met de waterschappen Rivierenland en Rijn en IJssel de gevolgen van de fusie voor de samenwerking tussen de waterschappen onderling en met de provincie bespreken. Waterschap Rijn en IJssel maakte onlangs bekend te willen fuseren met waterschappen Regge en Dinkel en Velt Vegt in één waterschap voor Oost Nederland. Gedeputeerde Keereweer geeft de voorkeur aan samenwerking tussen de waterschappen binnen de provinciegrenzen.

Besluitvorming

Voordat het tot een fusie van waterschappen kan komen zullen Provinciale Staten van de drie provincies daarover een besluit moeten nemen. Provinciale Staten zijn op grond van de Waterschapswet het gezag dat beslist over de instelling, samenvoeging en begrenzing van de waterschappen. Er wordt een commissie opgericht die het besluit hierover moet voorbereiden.