Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 14 december  |
|2010                                              |


1. Eindejaarsbrief begroting
GS informeren de rekeningcommissie uit Provinciale Staten over de actuele stand van zaken van de begroting 2010. De externe accountant van de provincie heeft nog niet alle facturen verwerkt, maar constateert dat het zeer waarschijnlijk is dat er sprake is van begrotingsrechtmatigheid.

2. Hoor en adviescommissie
De externe hoor- en adviescommissie heeft over haar werkzaamheden in 2009 een jaarverslag uitgebracht. De HAC hoort mensen die een bezwaar inbrengen tegen een besluit van Gedeputeerde Staen. GS hebben kennis genomen van het jaarverslag. De HAC stelt vast dat de nieuwe werkwijze waarbij bezwaarden gebeld worden om zo na te gaan of er een oplossing gevonden kan worden, leidt tot 70% minder procedures.

3. Verordening en statuut treasury
Het vermogensbeheer van de provincie wordt geregeld in de nieuwe verordening treasury die GS naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen zenden. Ook hebben GS een nieuw concept treasury statuut vastgesteld dat de taken, rollen en verantwoordelijkheden vastlegt van alle partijen die bij de uitvoering van het treasurybeleid zijn betrokken. Dat zijn onder meer GS, PS, de ambtelijke organisatie en de externe accountant.

4. Beperking lichtemissie Nieuw Prinsenland
GS hebben een toelichting gestuurd aan de statencommissie Ruimte en Milieu over de regels om de lichtemissie van het nieuwe grootschalige kassengebied Agro- en Foodcluster Nieuw Prinsenland te beperken. De statencommissie heeft om die extra informatie gevraagd toen in juli het inpassingplan (provinciale bestemmingsplan) voor het nieuwe agrofoodcluster werd behandeld.

5. Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB)
De stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) is een bijzonder effectief en efficiënt instrument om met vernieuwingen een duurzame en in de maatschappij verankerde Brabantse land- en tuinbouw te bevorderen. Dat blijkt uit een evaluatie door prof.dr.ir. V. Zacchariasse. GS onderschrijven zijn aanbeveling om het LIB te continueren.

6. Verzoeken om inpassingplannen windenergie
Gedeputeerde Staten stellen voor drie verzoeken voor het opstellen van een inpassingplan voor windparken om formele redenen af te wijzen. De aanvrager deed een beroep op de Crisis- en Herstelwet, maar die bleek niet van toepassing. De provincie is daarom in deze gevallen niet bevoegd. Daarnaast vraagt het college om een mandaat van Provinciale Staten, zodat GS in de toekomst over dergelijke verzoeken mogen beslissen.


7. Bestuursovereenkomsten ISV3-gemeenten
Met de ISV3-programmagemeenten Bergen op Zoom, Oss, Roosendaal en Waalwijk hebben GS bestuursovereenkomsten gesloten. Dat was nodig om eerder door het Rijk toegekende middelen uit de Wet Stedelijke Vernieuwing daadwerkelijk te kunnen verstrekken. Het gaat om ruimtelijke ingrepen in stedelijk gebied, bodemsanering en geluidssanering.

8. Provinciaal Milieuplan
In de nieuwe bestuursperiode (2011) zullen pas besluiten worden genomen over het ontwerp-Provinciaal Milieuplan (PMP). Op advies van de statencommissie Ruimte en Milieu hebben GS ingestemd met dit uitstel. Het PMP was bedoeld om de Integrale Milieustrategie te vervangen, die nu met anderhalf jaar wordt verlengd. Volgens genoemde statencommissie zou gezondheid een grotere rol moeten krijgen in het PMP. GS laten daartoe de relatie milieu/volksgezondheid nader verkennen.

9. Ecologische verbindingszones
GS zullen aanvragen voor het realiseren van ecologische verbindingszones op volgorde van binnenkomst behandelen. Daarvoor is E 11,4 miljoen beschikbaar gekomen. Om alle ingediende subsidieaanvragen te kunnen honoreren, was E 15,6 miljoen nodig. Daarom kunnen er minder projecten worden gefinancierd.

10. Telos-projecten
GS hebben Telos opdracht verstrekt om twee projecten uit te voeren. In het project Waardecreatie met Water fase II werken ondernemers samen aan plannen om economische waardecreatie in de praktijk te realiseren. In het andere project gaat het om een impuls die moet leiden tot snelle realisatie van een duurzame landbouw.

11. Nationaal Park De Biesbosch
GS en PS stemmen in met de oprichting van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch per 1 januari 2011. Dat hebben GS per brief aan de bestuurlijke commissie van deze gemeenschappelijke regeling laten weten.

12. Natuur en landschap
Schaapskuddes, soortenbeleid, ecologische verbindingszones en natuur en landschap. Voor deze drie provinciale subsidieregelingen hebben GS subsidieplafonds en enkele wijzigingen vastgesteld. Daarmee zijn aanvragen beter te stroomlijnen en/of sluit subsidieverlening beter aan bij het doel van de regeling.

13. Partnerschap Eures Scheldemond
Brabant gaat samenwerken met provincie Zeeland en de Belgische provincies Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen in het partnerschap Eures Scheldemond. De provincie kan hiermee knelpunten en kansen signaleren en oplossen rondom grensoverschrijdend verkeer van werknemers. Ook wordt de arbeidsbemiddeling tussen de regio's verbeterd. Het gaat daarbij onder meer om vacatures, het aanbod van beroepsopleidingen en matching vraag en aanbod. De kaderovereenkomst hiervoor wordt getekend voor de periode 2011-2013.

14. Informatie over Jeugdzorg
In twee moties is tijdens de begrotingsbehandeling in november een aantal vragen gesteld over de overgang van jeugdzorg van provincies naar gemeenten. Daarbij hebben Statenleden hun zorg uitgesproken over de haalbaarheid van het verminderen van de instroom naar de jeugdzorg. In een notitie is antwoord op deze vragen gegeven. Zo licht de provincie toe wat er gedaan wordt om te voorkomen dat kinderen jeugdzorg nodig hebben. Een aantal maatregelen is het vroegtijdig leveren van lichtere zorg zodat simpele opvoedvragen niet uitgroeien tot grote problemen en de inzet van acht miljoen euro extra aan provinciemiddelen om dit te stimuleren.


15. Verkeersveiligheid Noord-Brabant
Het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid 2011 is vastgesteld. Het programma is onderdeel van het 'Routeplan Verkeersveiligheid in Noord-Brabant'. Doel van deze aanpak is om, met alle partners waarmee de provincie samenwerkt, ervoor te zorgen dat de verkeersveiligheid in Brabant toeneemt. Het programma wordt ter kennisname aangeboden aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

16. Memorie van Antwoord Beleidsnota luchtvaart
In een Memorie van Antwoord op de beleidsnota luchtvaart geven GS o.m. informatie over het functioneren van de Commissies van Regionaal Overleg bij de Brabantse luchthavens. Provinciale Staten spreken in hun vergadering van 10 december 2010 over de beleidsnota luchtvaart.

17. Antwoorden op Statenvragen over Landgoederenzone Haagse Beemden
De verkoop van gronden door de gemeente Breda aan Staatsbosbeheer in de landgoederenzone Haagse Beemden is niet te financieren vanuit het budget voor verwerving van gronden voor de Ecologische hoofdstructuur (EHS). Ook scoort het project niet hoog genoeg om in aanmerking te komen voor extra middelen die de provincie voor dit doel beschikbaar heeft gesteld. Dat antwoorden GS op vragen van de Statenfracties van VVD, D66 en Groen Links.

18. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar verleend aan de gemeente Gilze en Rijen voor een kinderdagopvang als nevenactiviteit aan de Broekdijk 30a te Hulten.


---- --