RET

RET bereikt goed CAO-akkoord

14 december 2010
Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET en de gezamenlijke bonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. De overeenkomst geldt voor een periode van dertien maanden (1-1-2011 tot 1-2-2012). In januari 2011 wordt aan alle medewerkers van de RET een eenmalige uitkering verstrekt van ⬠50,- bruto. Per 1 februari 2011 wordt er een structurele loonsverhoging toegekend van ⬠30,- bruto per maand en per 1 juli 2011 wordt een structurele verhoging toegekend van ⬠20,- bruto per maand. De eindejaarsuitkering wordt verhoogd met 0,5 procent. Tevens gaat de RET ⬠10,- per maand extra bijdragen aan de ziektekostenverzekering.

De RET is blij dat de CAO 2011/2012 in deze onzekere tijd voor de Openbaar Vervoerbedrijven toch snel tot stand is gekomen. In dit akkoord hebben ook de vakbonden rekening gehouden met de komende bezuinigingen in het openbaar vervoer door de looneisen te matigen. CAO- partijen beseffen evenwel goed, dat het in deze periode van bezuinigingen ook voor de minder draagkrachtigen vaak moeilijk zal zijn om rond te komen. Daarom is ook gekozen voor loonsverhoging â in centen en niet in procentenâ.

Algemeen directeur Pedro Peters: ,,Wij hebben in overleg met de bonden ervoor gekozen om de loonsverhoging in Euroâs voor iedereen even hoog te laten zijn. Dit betekent dat werknemers met een lager inkomen er procentueel meer op vooruit te gaan, dan werknemers die wat hoger zijn ingeschaald. De totale stijging van de loonkosten bedraagt bijna 1,5% ââ.

Tevreden
De directie van de RET is tevreden met het resultaat. Pedro Peters: ,, Het is goed dat de CAO snel tot stand is gekomen. Voor onze medewerkers zijn de tijden al onzeker genoeg. De gematigde looneis van de bonden heeft daarbij rekening gehouden met de toekomstontwikkelingen van de RET. We zijn blij dat we in overleg met de bonden een evenwicht hebben gevonden tussen bedrijfsbelang en medewerkersbelangâ.

Bonden
Onderhandelaar namens de ABVA/KABO FNV Eric Vermeulen: âWe hebben een kabinet dat vooral naar de bovenkant van de samenleving kijkt. Met dit akkoord hebben wij het omgekeerde gedaan. We hebben met name voor de lagere inkomensschalen een mooi resultaat bereikt met omgerekend een loonsverbetering van ongeveer 3 procent.â
Abonnement via internet