Openbaar Ministerie

OM eist 10 jaar en TBS tegen schutter in moordzaak Aaltje Noorderwierstraat

14 december 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen een 24-jarige Hagenaar 10 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist voor doodslag op een 29-jarige Hagenaar. De broer van de Rotterdammer, een 25-jarige verdachte uit Rotterdam hoorde 8 jaar tegen hem eisen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij deze doodslag.

Op 18 juli vorig jaar werd het slachtoffer in een auto in de Aaltje Noorderwierstraat in Den Haag doodgeschoten. De man had via een drugskoeriersbedrijfje een gebruikershoeveelheid cocaïne besteld en stapte in de auto om de koop af te ronden.

Volgens de officier van justitie kan door alle wisselende verklaringen die de verdachten hebben afgelegd niet met honderd procent zekerheid worden gezegd wat zich in de auto heeft afgespeeld. Beide verdachten hebben verklaard dat het slachtoffer in de auto stapten om de drugs te kopen en dat hij toen de bestuurder (de 25-jarige Rotterdammer) met een mes bedreigde. Het slachtoffer dacht vermoedelijk dat hij samen met de bestuurder in de auto zat, maar wat hij niet wist was dat de broer van de bestuurder (de 24-jarige Hagenaar) zich op de achterbank met een doorgeladen pistool in zijn hand schuil hield. Omdat het donker was en de Hagenaar ook donkere kleding aan had, was hij niet makkelijk te zien.

De Hagenaar heeft verklaard dat hij mee was ter bescherming van zijn broer. Het was volgens de broers namelijk al vaker voorgekomen dat de drugskoeriers bij het afleveren van drugs werden beroofd. Het slachtoffer zou zo blijkt uit de verklaringen van de verdachten de Rotterdammer met een mes hebben bedreigd. Volgens beide broers ging het om een beroving.

De 25-jarige Rotterdammer zou toen hij werd bedreigd met het mes, zijn broer om hulp hebben geroepen. Deze schoot twee maal op het bovenlichaam van de 29-jarige Hagenaar. Volgens de schutter zag hij geen andere mogelijkheid en was er sprake van noodweer. Maar de officier van justitie gelooft dit niet. Volgens haar was het direct schieten op het slachtoffer disproportioneel omdat direct nadat het mes werd gepakt twee dodelijke schoten zijn gelost. De situatie in de auto was zo blijkt uit het onderzoek en de reconstructie niet zo levensbedreigend dat dit niet op een andere manier kon worden opgelost. Alleen het vuurwapen tonen aan het slachtoffer of zelfs ermee dreigen was volgens de officier voldoende geweest. Bovendien hebben beide verdachten heel bewust het gevaar opgezocht.

Naast deze twee verdachten, stonden vandaag ook de leider van de drugskoeriersdienst en vier andere drugskoeriers voor de rechter. Samen met de twee die voor de moord terecht stonden, vormden zij een criminele organisatie en de leider stond aan het hoofd ervan. Tegen de leider van de drugskoeriersdienst eiste het OM 4 jaar. De vier koeriers hoorden (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen tussen de 27 en 12 maanden tegen zich eisen.

De rechtbank doet op 23 december uitspraak.

Volg het OM Den Haag ook via www.twitter.com/OMDenHaag