NOC*NSF


Nominaties NOS ( NOC*NSF Sportgala 2010 bekend

NOC*NSF heeft verkiezingssysteem aangepast

Papendal, 28 november 2010 - Voetballer Wesley Sneijder en schaatsers Sven Kramer en Mark Tuitert zijn genomineerd voor de titel 'Sportman van het Jaar 2010'. Voor de uitverkiezing 'Sportvrouw van het jaar 2010' komen Linsy Heister (openwater zwemmen), Nicolien Sauerbreij (snowboarden) en Ireen Wüst (schaatsen) in aanmerking. De genomineerde sportploegen zijn het Nederlands dressuurteam, het Nederlands voetbalelftal en het zeilduo Lobke Berkhout en Lisa Westerhof. Thierry Schmitter (zeilen), Esther Vergeer (rolstoeltennis) en Kelly van Zon (tafeltennis) hebben een nominatie verdiend in de categorie 'Gehandicapte sporter van het jaar 2010'. De strijd om de titel 'Coach van het Jaar 2010' gaat tussen Bert van Marwijk (voetbal), Jac Orie (schaatsen) en Maarten Sauerbreij (snowboarden). Deze genomineerden zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband en Leontien Zijlaard - van Moorsel.

De sporters en topcoaches maken tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala - dinsdag 14 december in RAI Elicium in Amsterdam - uit wie van de genomineerden het podium mogen betreden om de awards in ontvangst te nemen.

Aanpassingen verkiezingen
Gesprekken met sporters hebben ertoe geleid dat er een vakjury is ingesteld die de nominaties bepaalt. Ook nieuw is dat in een Olympisch jaar een Olympische of Paralympische gouden medaille garant staat voor een nominatie. Het aantal nominaties per categorie kan variëren. Het basisprincipe is dat er per categorie drie genomineerden zijn. De vakjury kan echter bepalen dat er meer genomineerden voorgedragen worden. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voorafgaand aan de live tv-uitzending plaats. Bij deze veranderingen heeft NOC*NSF in de NOS een belangrijke medestander gevonden. Maurits Hendriks: "Met deze aanpassingen komen we tegemoet aan de wensen van onze topsporters om tot een zo objectief mogelijk verkiezingstraject komen."

De vakjury die dit jaar bepaald heeft wie de genomineerden zijn, bestaat uit de volgende personen: . Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen award . Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen award . Charles van Commenée, chef de mission Olympische Spelen Beijing 2008 . Henk Gemser, chef de mission Olympische Spelen Vancouver 2010 . Thea Limbach, chef de mission Paralympische Spelen Beijing 2008 . Joop Alberda, coach
. John Volkers, sportjournalist
. Ewoud van Winsen, sportjournalist
. Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF (voorzitter vakjury)

Bijlagen: Juryrapporten genomineerden

-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem