Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8BPL8V

30 november 2010

Zelforganiserende schoonheid
Jammen voor de wetenschap in Spinoza te Paard

Spinoza te Paard staat op 14 december in het teken van zelforganiserende schoonheid. NWO-Spinozalaureaat Ben Scheres laat zien hoe dit prachtige principe in de biologie werkt. Maar het publiek mag met meegebrachte muziekinstrumenten in een muzikaal experiment ook zelf aan de slag in een wetenschappelijke jamsessie.

Bioloog Ben Scheres toont tijdens Spinoza te Paard hoe mooi de processen zijn die van ongespecialiseerde stamcellen vlinders en bloemen maken. Zelforganisatie is hierbij het sleutelwoord. Een dans van de DNA-code met eiwitten in de cel laat de ontwikkeling zijn gang gaan. Niet alleen de uitkomst kan heel fraai zijn, Scheres maakt ook de pracht van het onderliggende proces zichtbaar.

Zelforganisatie en planologie lijken in tegenspraak met elkaar, maar lector gebiedsontwikkeling aan de Hogeschool van Rotterdam Kees Machielse zal uitleggen hoe zelforganisatie binnen de planologie en bouwkunde tot mooie resultaten kan leiden. Bijvoorbeeld bij wijkvernieuwing.

Tenslotte wordt het publiek betrokken bij een muzikaal experiment in zelforganisatie. Ben Scheres en presentator Christian van 't Hof starten een jamsessie en iedereen met een meegebracht muziekinstrument mag aanhaken: wordt het schoonheid of wordt het chaos?

Ben Scheres
Hoogleraar Moleculaire Genetica aan de Universiteit Utrecht Ben Scheres ontving zijn NWO-Spinozapremie in 2006 voor zijn grote bijdragen aan het begrip van celontwikkeling bij planten, en met name voor zijn nieuwe inzichten in de rol die stamcellen spelen bij patroonvorming en groei van plantenwortels. Met succes toonde hij aan dat veel mechanismen in planten nauw verwant zijn aan processen in dieren. De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Spinoza te Paard
Onder het motto Ongehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Samen met Paard van Troje en het Rathenau Instituut organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Spinoza te Paard.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Spinoza te Paard

- Datum: 14 december 2010

- Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
- Tijd: 20.00 - 21.45 uur, zaal open 19.00 uur


---




Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek