Ingezonden persbericht


Symposium: Anders groeien

Debat over toekomst van de melkveehouderij

Op 14 december gaan overheden, maatschappelijke organisaties en wetenschappers met elkaar in debat over de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Aanleiding daarvoor is de presentatie van het boek 'Anders groeien, over de schaalsprong in de melkveehouderij'. "Een geleidelijke groei van een melkveebedrijf is in veel gevallen niet meer de beste keus. Een schaalsprong - bijvoorbeeld door samenwerking - kan duurzamer zijn, zowel arbeidstechnisch als om het bedrijf gezond te houden", aldus Paul Galama van Wageningen Universiteit, een van de auteurs en tevens spreker op het symposium.

Een schaalvergroting van bedrijven heeft uiteraard forse gevolgen voor de inpassing in het landschap en de samenleving. Tijdens het symposium komen feiten over de huidige ontwikkelingen in de sector aan de orde maar ook diverse buitenlandse alternatieven over schaalsprong. Sprekers zullen de schaalsprong vanuit diverse gezichtspunten belichten. Zij leggen uit dat groeien onomkeerbaar is, maar wel anders kan en ook anders moet. Het gaat niet langer om schaalvergroting, maar om duurzame ontwikkeling. Daarbij waarschuwen critici ook om emoties, die door veranderingen in de omgeving ontstaan, altijd serieus te nemen.

Om recht te doen aan de breedte van de problematiek, spreken naast de wetenschappers bijvoorbeeld ook Bert van den Berg van de Dierenbescherming en landschapsdeskundige Willem Rienks. Journaliste Alice Booij vertelt het verhaal over een grootschalig melkveebedrijf in de Verenigde Staten dat afkalven en melken tot een succesvolle attractie heeft gemaakt.

Het symposium is bedoeld om duidelijk te maken dat er keuzes mogelijk zijn in de schaalvergroting van de melkveehouderij. De aanwezige ambtenaren en politici zullen meedenken over welke richtingen economisch haalbaar en maatschappelijk wenselijk zijn.