Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Op 14 december 2010 ontvangen de Commissaris van de Koningin, Max van den Berg, en gedeputeerde Hans Gerritsen de eerste exemplaren van de tweede serie Goud Volk, kopstukken uit de Groninger literatuur.

Goud Volk
2500 pagina's kopstukken uit de Groninger literatuur door Siemon Reker

Op 14 december 2010 verschijnt de tweede serie Goud Volk; een cassette met vijf delen Groninger literatuur, samengesteld, vertaald, in- en uitgeleid door Siemon Reker, hoogleraar Gronings. Een enorme klus. Sterker nog, een levenswerk. De eerste exemplaren van deze tweede serie worden op 14 december aangeboden aan de Commissaris van de Koningin, Max van den Berg, en aan cultuurgedeputeerde Hans Gerritsen.

Met de eerste serie Goud Volk belandde Reker op de shortlist van de Streektaalprijs 2008. Uit het juryrapport: "Met Goud volk ging in 2008 voor Siemon Reker een lang gekoesterde wens in vervulling: 'het succesvolste uit de vroegere Groninger letterkunde van heel de provincie toegankelijk te maken'. Geholpen door bureau In Ontwerp leidde het tot een uitzonderlijke fraaie cassette met vijf banden die een keuze uit een eeuw aan teksten omvatten. Bloemlezen is een kunst en Reker verstaat die kunst als geen ander. Alles wat hij voor Goud volk selecteerde, is essentieel - geen vullers, geen goedmakertjes, maar het ware goud."

Gezamenlijk beslaan de tien delen 2500 pagina's die zeer voordelig op de markt gebracht kunnen worden dankzij de steun van het Huis van de Groninger Cultuur, Het Prins Bernard Cultuurfonds en de Stichting J.B. Scholtenfonds.

De tweede reeks Goud volk bestaat uit:
Deel VI; Oet vrouger tied: werk van de Westerwoldse schrijver J.H. Neuteboom (proza) en dichtwerk van Jelte Dijkstra uit de periode van WO I tot WO II. Deel VII; Mit noar heur blomtoenje: de novelle Berend Kopstubber van Sien Jensema uit Stedum is het onderwerp van dit deel. Deel VIII; t Hörntje van Jan Piepke: een stuk of honderd komische voordrachten op rijm onder de titel van een rubriek uit het vroegere Maandblad Groningen Deel IX; Doar's hoop, doar is licht!: De laatste humoristische gedichten van deel VIII zijn van de hand van Simon van Wattum, wiens eerste serieuze dichtbundel, Tussen wenst en wereld uit 1954, het onderwerp is van dit deel
Deel X; Wat stekt mij de poot!: dit deel bevat drie toneelstukken, twee traditionelere en als uitsmijter opnieuw Simon van Wattum met de sociaal bewogen speelstukjes van WAARK, het eigentijdse theater dat zoveel furore maakte in de eerste helft van de jaren '70 van de vorige eeuw. Uit de speelgroep van destijds is een blijvend gezelschap ontstaan, dat zich op het Groninger toneel nog altijd onderscheidt met verrassend werk.

Ook voor de niet-Groninger zijn de teksten goed te begrijpen: de heldere vormgeving met de oorspronkelijke en de vertaalde teksten naast elkaar maakt de literatuur heel toegankelijk.

Verkoop
De tweede serie Goud Volk (5-delig, hardcover in een cassette) is vanaf 15 december 2010 verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.inboekvorm.nl. Winkelprijs: ¤27,50. Bij bestellen via de website worden verzendkosten in rekening gebracht. De afzonderlijke delen zijn eveneens los verkrijgbaar (¤ 7,00 per deel). Ook de eerste serie is nog leverbaar.

Goud Volk, tweede serie
ISBN 97890-77548-745
Auteur: Siemon Reker
Vormgeving: In Ontwerp, bureau voor vormgeving
Winkelprijs: ¤ 27,50

BESTELINFORMATIE:
E: info@inboekvorm.nl
T: 0592-308405
F: 0592-318953