Ingezonden persbericht


Delft, 10 december 2010

Persbericht

Lichtjesavond en De Kerstverhalen van Delft
De Donkere Dagen van Delft

Op dinsdag 14 december staat Delft letterlijk en figuurlijk in het licht. In de historische binnenstad van Delft is het dan Lichtjesavond. Een avond die 50.000 mensen trekt uit het hele land. Naast de sfeervolle kerstbeleving kunnen bezoekers genieten van een uitgebreid cultureel programma. Het spektakel start om 18.30 uur op de Markt met 'De Verloren Kerstgedachte'. Om 19.00 uur worden volgens traditie de lichtjes in de 18 meter hoge boom op de Markt ontstoken waarna de samenzang volgt. De Kerstverhalen van Delft, verspreid over de hele binnenstad, maken deze avond tot een bijzondere en sfeervolle gebeurtenis die duurt tot 22.00 uur. De Kerstmarkt aan de mooi verlichte Delftse grachten loopt daar als een rode draad doorheen.

Het Grote Kerstverhaal 'De Verloren Kerstgedachte' Het Grote Kerstverhaal is het spektakel rondom het aanlichten van de kerstboom dat plaats vindt op de Markt. Zo'n 7000 mensen zullen dit jaar 'De Verloren Kerstgedachte' aanschouwen. Een schouwspel van muziek, zang, dans, licht en veel ballonnen. Het is een klassieke voorstelling waarbij Gregor Bak vertelt en begeleid wordt door Het Koninklijk Harmonie Kapel Delft bestaande uit 60 musici en met optredens van twee toneelgroepen. 'De Verloren Kerstgedachte' gaat om 18.30 uur van start wanneer de lichten uitgaan en de fakkellopers het toneel van de Markt zullen betreden.

De Kerstverhalen van Delft
De Delftse Lichtjesavond vindt voor de 13e maal plaats en heeft ieder jaar een uitgebreider programma. In een decor van verlichte grachtenpanden, zwevende vuurkorven, fakkels aan wal en licht over de grachten vinden op straten en pleinen culturele activiteiten plaats onder de naam 'De Kerstverhalen van Delft'. Zo kunnen bezoekers 'Het Sprookjesbos' van de gebroeders Grimm bezoeken onder de platanen op het Doelenplein of 'De wereld van Charles Dickens' op de Voldersgracht bekijken met ruim 50 verschillende karakters van Charles Dickens. Ook de levende Kerststal ontbreekt niet (Heilige Geestkerkhof). De 'Gulden Snede' is een belevenis in Museum Het Prinsenhof. Daar is de Van der Mandelezaal omgetoverd tot een 17e eeuws verhaal. Op het plein bij de Oude Kerkstraat vindt 'De Daad bij het Woord' plaats. Een plek waar men met de kerstgedachte in het achterhoofd goede doelen kan steunen. De Burgwal is de plaats waar 'Silent Night' de aandacht trekt. Hier is een silent disco georganiseer d door de Jongeren Raad Delft. Verspreid over de hele binnenstad geven maar liefst 40 muziek- en zanggroepen meermalen een optreden.

Kerstmarkt
Om op temperatuur te blijven biedt de Kerstmarkt heerlijke winterse versnaperingen zoals warme chocolademelk met slagroom of rum of een glaasje glühwein. Langs de grachten vormt de Kerstmarkt met 70 verschillende deelnemers een verbindingsroute tussen de Kerstverhalen van Delft. Op de Kerstmarkt kunnen bezoekers niet alleen terecht voor oliebollen en poffertjes, maar ook voor oude ambachten, antieke kerstballen en kerstcadeaus.

Het programma van Lichtjesavond
van 16.00 tot 22.00 uur Delftse Kerstmarkt op de Hippolytusbuurt, rond het stadhuis en Molslaan van 17.30 tot 18.30 uur Kersliederen van stadsbeiaardier op carillon van de Nieuwe Kerk van 18.30 tot 19.10 uur Het Grote Kerstverhaal 'De Verloren Kerstgedachte' van 19.00 tot 22.00 uur De Kerstverhalen van Delft

Schaatsen, varen en wandelen
Op de Beestenmarkt kan er geschaatst worden op de DSW Schaatsbaan. Speciaal voor Lichtjesavond is er live muziek aanwezig die het schaatsen extra aantrekkelijk maakt. Muziek klinkt ook vanaf de fluisterbootjes op de Delftse grachten tijdens de drie varende grachtenconcerten (16.30, 18.00 en 19.30 uur). Hoogtepunt vormt het vaargedeelte onder de langste brug van Delft: de Boterbrug. De combinatie van varen in de duisternis en het door de geweldige akoestiek versterkte gezang van het koor maken de tocht onvergetelijk. Mensen die meer van wandelen houden, kunnen dat doen onder leiding van een deskundige stadsgids. Het Vermeercentrum Delft is die avond gratis toegankelijk.

Meer informatie is te vinden op www.donkeredagenvandelft.nl of www.delft.nl



Ingezonden persbericht