DSM


DSM rondt desinvesteringsprogramma af met verkoop van DSM Elastomers

Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag bekend dat overeenstemming is bereikt over de verkoop van het resterende deel van DSM Elastomers (DSM Elastomers) aan LANXESS voor een bedrag van ¤ 310 miljoen, exclusief liquide middelen en vrij van schuld. DDe voorgenomen verkoop zal naar verwachting in de eerste maanden van 2011 worden afgerond, afhankelijk van de voortgang van de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende en andere instanties.


De voorgenomen verkoop van DSM Elastomers, producent van EP(D)M rubber onder de merknaam Keltan(TM), vloeit voort uit DSM's ambitie om zich te focussen op Life Sciences en Materials Sciences. DSM Elastomers past niet langer bij deze focus. Eerder dit jaar verkocht DSM de businessunit Thermoplastic Elastomers (Sarlink(TM)), voorheen onderdeel van deze businessgroep, aan Teknor Apex Company.


De prijs die voor DSM Elastomers wordt betaald komt overeen met een EBITDA multiple van ruwweg 6 uitgaand van de verwachte EBITDA voor 2010. DSM verwacht na de closing een boekwinst van ruim ¤ 100 miljooen te rapporteren als gevolg van de transactie. Circa 420 werknemers zullen na afronding van de verkoop overgaan naar de nieuwe eigenaar.


Deze bekendmaking markeert de laatste stap in de transformatie van DSM, die begon met DSM's aankondiging in september 2007 van een desinvesteringsprogramma als onderdeel van het Versnelde Vision 2010-programma. Eerder rondde DSM de desinvestering van DSM Agro, DSM Melamine, Citric Acid, Stamicarbon en zijn energiebelangen af. De totale opbrengst uit de desinvesteringen - inclusief de opbrengst van de voorgenomen verkoop van DSM Elastomers - zal naar verwachting circa ¤ 1,2 miljard bedragen.


Feike Sijbesma, CEO/Voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, verklaarde: "De verkoop van DSM Elastomers betekent de voltooiing van onze Vision 2010-strategie, die van DSM een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming heeft gemaakt. We hebben deze transformatie gerealiseerd binnen de gestelde tijd en tegen gunstige condities voor onze aandeelhouders en werknemers. DSM is nu begonnen aan een tijdperk waarin de focus ligt op groei en een verbeterde winstkwaliteit, en we hebben er vertrouwen in dat we onze doelstellingen voor de middellange termijn zullen halen."


"Wij verheugen ons erop DSM's professionele EPDM team en zijn indrukwekkende fabrieken toe te kunnen voegen aan onze kernactiviteiten in synthetische rubbers," verklaarde Axel C. Heitmann, CEO van LANXESS. "De transactie is ook een belangrijke stap op weg naar onze doelstelling om in 2015 een EBITDA van circa EUR 1,4 miljard vóór bijzondere posten te realiseren."


Nico Gerardu, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor het cluster Base Chemicals and Materials, gaf als toelichting: "Ondanks de zeer moeilijke marktomstandigheden sinds de aankondiging van onze desinvesteringsplannen voor DSM Elastomers zijn we erin geslaagd om de verkoop binnen de Vision 2010-periode te realiseren, zoals oorspronkelijk gepland. Ik ben heel blij met LANXESS als nieuwe eigenaar van DSM Elastomers, want de strategische fit is zeer goed. Ik wil alle medewerkers van DSM Elastomers bedanken voor hun niet aflatende steun en hun substantiële bijdrage aan DSM."


DSM Elastomers produceert een scala aan synthetische rubberpolymeren (etheen propeen dieen monomeer oftewel EP(D)M) onder de merknaam Keltan(TM). EP(D)M wordt gebruikt in allerlei producten, zoals auto's en andere transportmiddelen, witgoed, allerlei industriële producten en bouwmaterialen. Het wordt ook gebruikt als additief voor motorolie en als waterdichte dakbedekking. De fabrieken voor Keltan staan in Sittard-Geleen en in Triunfo (Brazilië). Voor 2010 wordt voor de business een omzet van ongeveer ¤ 380 miljoen verwacht.


Additionele informatie

DSM houdt vandaag ten behoeve van de media een conference call van 08.00 tot 08.30 uur. Voor beleggers en analisten wordt van 09.00 tot 09.30 uur een conference call gehouden. Informatie over de mogelijkheden voor deelname aan deze calls en/of beluistering achteraf zijn te vinden op de DSM-website www.dsm.com. In het beleggersgedeelte van deze website kan een presentatie worden gedownload waarin nadere informatie wordt gegeven.


LANXESS

LANXESS is een vooraanstaande producent van speciale chemische producten. De onderneming behaalde in 2009 een omzet van EUR 5,06 miljard en heeft momenteel circa 14,500 werknemers in 23 landen. LANXESS beschikt wereldwijd over 42 productielocaties. De kernactiviteit van de onderneming is de ontwikkeling, productie en verkoop van kunststoffen, rubber, tussenproducten en speciale chemicaliën.


DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming

Koninklijke DSM N.V. creëert oplossingen die voeding, bescherming en prestaties verbeteren. Eindmarkten zijn o.a. voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektronica, life protection en producten voor de bouw. DSM richt zich bij al zijn activiteiten op de triple bottom line van economische prestaties, kwaliteit van de leefomgeving en sociale verantwoordelijkheid en streeft ernaar deze elementen gelijktijdig en in gelijke mate te realiseren. DSM heeft een netto-jaaromzet van circa ¤ 8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.700 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com