Published: 08:00 CET 14-12-2010 /Thomson Reuters /Source: Solvay S.A. /XBRU: SOLB /ISIN: BE0003470755 SOLVAY START PROJECT VOOR DE BOUW VAN EEN EPICHLOORHYDRINEFABRIEK IN CHINA

Persmededeling

Embargo: 14 december 2010, om 8.00 uur (Brusselse tijd)

Bouwgrondreservatie en intentieverklaring getekend met SP Chemicals over grondstoffenlevering

Solvay maakt bekend dat het de bouw bestudeert van een fabriek voor epichloorhydrine met een aanvankelijke jaarcapaciteit van 100.000 ton in Taixing, China. Voor deze epichloorhydrinefabriek, die naar verwachting in 2013 begint te produceren, zet Solvay zijn innovatieve Epicerol(TM)-technologie in. Het bedrijf heeft al een stuk bouwgrond gereserveerd in het Taixing Economic Development Park.

De fabriek moet de snel groeiende Chinese epichloorhydrinemarkt gaan bedienen die op het ogenblik al 29% van de wereldmarkt vertegenwoordigt. Epichloorhydrine is een essentiële grondstof voor de productie van epoxyharsen die steeds meer in trek zijn voor beschermingslagen tegen corrosie en in industriële sectoren zoals elektronica, auto- en vliegtuigindustrie of windenergie.

"Wij kijken al uit naar het bedienen van de grootste epichloorhydrinemarkt ter wereld door de voordelen van onze ecologisch duurzame technologie op basis van een hernieuwbare grondstof naar China te brengen," zegt Filipe Constant, Algemeen Directeur van Solvays Business Unit Elektrochemie en Afgeleide Specialiteiten. "Met deze investering in een Epicerol(TM)-fabriek van international topniveau in China, bevestigt Solvay zijn sleutelrol in deze activiteiten", licht Bruno Jestin, Hoofd van de Business Unit Organische Producten van Solvays Strategische Business Unit Electrochemie en Afgeleide Specialiteiten, toe.

De Epicerol(TM)-technologie van Solvay steunt op de transformatie van glycerine, een nevenproduct van de productie van biobrandstoffen uit hernieuwbare plantaardige oliën. Naar verwachting zal de productie van biobrandstoffen en dus ook van het bijproduct glycerine sterk blijven groeien. Om zeker te zijn van zijn bevoorrading met andere grondstoffen die de fabriek nodig zal hebben, heeft Solvay met het chemiebedrijf SP Chemicals Taixing een intentieverklaring ondertekend voor een onderzoek naar de haalbaarheid van de bevoorrading door SP Chemicals met chloor-alkali.

Vergeleken bij het traditionele productieproces van epichloorhydrine op basis van propyleen, vermindert de Epicerol(TM)-technologie het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen met 70%, verbruikt ze tienmaal minder water en vermindert ze het volume aan chloorhoudende nevenproducten met een factor acht. Deze technologie wordt beschermd door 36 octrooifamilies waarvan er al heel wat zijn toegekend in China en in andere landen.

SOLVAY is een internationale industriële groep, actief in Chemie. Hij levert een breed gamma producten en oplossingen die bijdragen tot de verhoging van de levenskwaliteit. De groep met hoofdkwartier in Brussel telt ongeveer 17.000 werknemers in 40 landen. In 2009 bedroeg de geconsolideerde omzet van de groep 8,5 miljard EUR. Solvay staat genoteerd op de NYSE Euronext-beurs in Brussel (NYSE Euronext: SOLB.BE - Bloomberg: SOLB.BB - Reuters: SOLBt.BR). Voor meer informatie kan u terecht op www.solvay.com.