Woningcorporatie Ymere

Ymere start bouw 41 woningen in de Leidsebuurt

13-12-2010

In december 2010 start woningcorporatie Ymere, als het winterweer het toelaat, met de bouw van 41 nieuwbouwwoningen aan de Oost Indiëstraat en aangrenzende straten.

De start van de bouw is donderdag 9 december feestelijk aangekondigd door vestigingsdirecteur Gerrie Blok van Ymere en Wethouder Jan Nieuwenburg van Volkshuisvesting van Gemeente Haarlem. De eerste paal viering is ook een mooi moment van afsluiting van een lang proces sinds de start van dit sloopnieuwbouwproject in 2006.

Symbolische eerste paal
Samen met de bewoners en omwonenden heeft Ymere letterlijk het doek laten vallen voor het oude complex. Door drie keer de gong te slaan hebben drie nieuwbouwimpressies het oude aangezicht van de Westerstraat vervangen. Naast de genoemde sprekers heeft ook de voorzitter van de bewonerscommissie de gong geslagen.

Gerrie Blok sprak van een bijzondere en intensieve samenwerking met de bewoners. De symbolische eerste paalhandeling was dan ook een afspiegeling van deze samenwerking gedurende dit project. Wethouder Jan Nieuwenburg: De nieuwe woningen zijn een positieve impuls voor de Leidsebuurt.

Complex 108
De voormalige 47 woningen, complex 108, zijn in de eerste helft van dit jaar gesloopt. Begin 2006 heeft Ymere een onderzoek laten uitvoeren naar de bouwtechnische staat van de woningen, gebouwd in 1929. Het bleek dat dit deel van de Leidsebuurt een funderingsherstel (vanwege palenpest) moest ondergaan.

Bijzondere samenwerking
In juni 2006 is een intensieve samenwerking gestart met de bewonerscommissie met als doel een gezamenlijke overeenstemming over de toekomst van de woningen. Er is niet alleen een sloop- en nieuwbouwplan, maar op verzoek van de bewoners, ook een renovatievariant verder uitgewerkt. Het woningprogramma en het ontwerp van de nieuwbouw is vervolgens in overleg met de bewoners opgesteld.

Terugkeren
Ymere is er trots op dat bijna de helft van de oorspronkelijk bewoners terug zullen keren naar een nieuwbouwwoning. De huurprijzen voor deze bewoners zijn zodanig vastgesteld dat zij al dan niet met gebruikmaking van huurtoeslag naar een nieuwbouwwoning kunnen terugkeren.

Om de introductie van de nieuwe huurprijs te verzachten, verstrekt Ymere een huurgewenning gedurende vier jaar. De resterende 16 woningen en 2 appartementen (maisonnettes) worden op de vrije markt verkocht onder de projectnaam "Nieuw! Oost Indië".

Traditionele uitstraling
De 41 woningen, verdeeld over 8 bouwblokken, worden vanaf eind 2011 gefaseerd opgeleverd: 37 eengezinswoningen, 2 benedenwoningen en 2 bovenmaisonnettes. Het worden ruime woningen met een hoog afwerkingniveau en een traditionele uitstraling. Alle woningen krijgen een achtertuin met een afgesloten, verlicht achterpad. De 2 bovenmaisonnettes krijgen een dakterras op de tweede verdieping.