Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Utrechtse Heuvelrug heeft leerlingen goed in beeld

Aan het einde van het schooljaar 2009-2010 zaten op één na alle leerlingen van 5 tot 18 jaar op school.

Dat blijkt uit het Jaarverslag leerplicht 2009-2010 dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De samenwerking tussen leerplicht en scholen is dit jaar sterk verbeterd, doordat alle meldingen van scholen verlopen via het landelijke Verzuimloket. Hierdoor zijn de leerplichtambtenaren beter in staat om spijbelaars te traceren en actie te ondernemen om schooluitval te voorkomen.

De leerplichtambtenaren hebben speciale aandacht voor leerlingen die het vmbo verlaten. De meesten van hen hebben een vmbo-diploma, maar blijven tot hun 18e verjaardag `kwalificatieplichtig'. Dat blijven jongeren tot ze een diploma op het niveau havo/vwo of mbo niveau 2 halen. Voor de leerlingen die het vmbo verlaten is dit jaar in de provincie Utrecht voor het eerst gewerkt met een speciaal volgsysteem met de naam `Aanmelding in beeld'. Scholen en leerplichtambtenaren kunnen daardoor beter volgen of leerlingen zich na het halen van hun vmbo-diploma inschrijven voor een ROC.

De leerplichtambtenaren behandelden 128 meldingen over spijbelen en verzuim, waarbij de achtergrond varieerde van simpel ongeoorloofd verzuim tot ingewikkelde thuissituaties of persoonlijke omstandigheden. In vijftien gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. In negen gevallen ging het daarbij om verzuim rondom vakanties.

De gemeente is ook verantwoordelijk voor het traceren en begeleiden van jongeren van 18 tot 23 jaar die nog geen diploma hebben op het niveau van havo/vwo of mbo niveau 2. Die groep noemen we `voortijdig schoolverlaters'. Jongeren tot 27 jaar kunnen bij het zoeken naar werk of opleiding begeleiding krijgen van het jongerenloket in Zeist. In 2010 is het jongerenloket uitgebreid met medewerkers van de Regionale Sociale Dienst (RSD). Jongeren kunnen nu bij het jongerenloket terecht voor alle vragen over het vinden van een baan of opleiding en voor het aanvragen van een tijdelijke uitkering. Het jongerenloket begeleidde in het schooljaar 2009-2010 in de RSD-regio 483 voortijdig schoolverlaters tot 27 jaar. Na bemiddeling zijn 166 jongeren weer begonnen met een opleiding of leerwerktraject.

De gemeente blijft volgend jaar verder werken aan het in beeld krijgen en houden van spijbelaars en voortijdig schoolverlaters. Speciaal aandachtspunt daarbij is daarbij het versterken van de samenwerking tussen het jongerenloket, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het jongerenwerk.