Unie van Waterschappen

aandag, 13. December 2010

Groen licht voor 3e evaluatie watertoets

De 3e evaluatie van de watertoets gaat van start. Op 3 november heeft het Directeuren Overleg Water (DWO) akkoord gegeven voor het plan van aanpak. De evaluatie zal met name focussen op het functioneren van de watertoets op regionaal, strategisch niveau. De bedoeling is om een 'light evaluatie' en een 'lerende evaluatie' uit te voeren.

De watertoets bestaat inmiddels 10 jaar. In 2001 zag dit instrument het levenslicht, om waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze te laten meewegen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en besluiten. Vervolgens is de inzet en de werking van de watertoets nog eens bevestigd in het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) van 2003 en het Nationaal Bestuursakkoord Water-actueel (NBW-a) van 2008.

Aansluiting bij strategische planniveaus

Sindsdien zijn er 2 evaluaties geweest. De 1e om de bekendheid van de watertoets te peilen en om te kijken of er al mee gewerkt werd. De 2e om te kijken of er al iets over de effectiviteit van de watertoets gezegd kon worden. Opvallend is dat beide evaluaties constateren dat de aansluiting van waterbeheerders bij de strategische planniveaus nog steeds beperkt aanwezig is. Dit is het niveau waar de ruimtelijke besluiten over nieuwe locaties voor onder meer wonen, werken en natuur worden voorbereid.

NWP

In artikel 19 van het NBW-a van 2008 is afgesproken, dat de watertoets opnieuw zal worden geëvalueerd. Dit is overgenomen in het Nationaal Waterplan (NWP). Daarin staat dat het rijk in 2011, conform de afspraak in het NBW-actueel van 2008, de werking van de watertoets zal evalueren, onder andere op het aspect van ruimtelijke doorwerking en werking van de watertoets bij locatiekeuzen. Naar aanleiding van de uitkomsten van de evaluatie zal worden bezien of het wettelijke instrumentarium alsnog verder moet worden aangescherpt.

Er is, na raadpleging van de deelnemers in de werkgroep watertoets*, gekozen voor:


* een 'light evaluatie', die de resultaten van de evaluatie van 2006 als uitgangspunt neemt en die inzoomt op het onderdeel van de locatiekeuzen. Juist omdat op dit punt de inbreng vanuit het waterbeheer nog het minst uit de verf komt.
* een 'lerende evaluatie', die zodanig is ingericht dat partijen al tijdens het evaluatietraject kennis kunnen nemen van bevindingen en deze kennis gelijk kunnen gaan toepassen in hun praktijk.

Verder is ervoor gekozen om 3 fasen aan te brengen:


* Fase 1 - Recapitulatie en inventarisatie van relevante nieuwe ontwikkelingen vanaf 2006. Deze fase is inmiddels afgerond en de rapportage is te downloaden op de website van Helpdesk Water.
* Fase 2 - Praktijkverkenning naar de actuele toepassing van de watertoets. Op dit moment wordt de aanbesteding voor dit traject voorbereid.
* Fase 3 - Visievorming en actieprogramma.

Voor vragen kunt u mailen naar mruijter@uvw.nl Marcel de Ruijter. Hij is namens de Unie van Waterschappen lid van de landelijke werkgroep watertoets. Op de website van Helpdesk Water kunt u bijbehorende documenten downloaden en andere informatie over de watertoets vinden.


* Het plan van aanpak voor de evaluatie van de watertoets is opgesteld door de landelijke Werkgroep Watertoets waarin de ministeries van Infrastructuur en Milieu (IM) en Economie, Landbouw en Innovatie (EL&I), het Inter Provinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UVW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertegenwoordigd zijn. Deze werkgroep ontwikkelt, actualiseert en stimuleert de toepassing van de watertoets in de praktijk.