Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlandse levens op spel door te lage veiligheidsnormen voor meubilair


· Een brandende sofa wordt in minder dan drie minuten levensbedreigend, bewijzen testen op brandveiligheid voor sofa's


· Brandende sofa's uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland halen dankzij hogere veiligheidsnormen pas na meer dan 20 minuten hetzelfde levensbedreigende niveau


· Jaarlijks laten 3.000 mensen het leven in een huisbrand en geraken 30.000 ernstig verwond, de helft daarvan als gevolg van een meubelbrand

Den Haag, 14 december 2010 - Een nieuwe studie bracht het schokkende bewijs naar voren dat het leven van vele Nederlanders in gevaar is door de erg lage brandveiligheidsnormen voor bekleed meubilair.

Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door een gespecialiseerd testcentrum in Rijswijk1, werd een in Nederland2 gekochte sofa in brand gestoken. In minder dan één minuut zorgde de brand voor extreme en gevaarlijke situaties. In minder dan drie minuten ontwikkelde het vuur zich tot een mogelijk fatale vlammenzee.

Eenzelfde sofa gekocht in het Verenigd Koninkrijk, een land met strikte brandveiligheidsvoorschriften op vlak van bekleed meubilair, deed er bijna 25 minuten over om tot dezelfde gevaarlijke condities te komen.

Deze testen op brandveiligheid werden georganiseerd in functie van de Europese campagne: "Are You Sitting Comfortably"3 (www.rusc.eu), welke vandaag officieel van start gaat.

Op de interactieve campagnewebsite kunnen bezoekers bekijken hoe snel de sofa van hun eigen land in vlammen opgaat en die tijd vergelijken met sofa's van andere Europese lidstaten. Verder biedt de website video's en foto's van de testen en praktisch advies over hoe huisbranden te voorkomen.

NOOT VOOR DE REDACTIE:

1. Het onderzoek
De 27 sofa's werden getest tussen september en november 2010 door het Efectis Centre for Fire Safety in Rijwijk, Nederland. Het volledige technische rapport opgesteld door Efectis is terug te vinden op de "Are You Sitting Comfortably"-website die deze campagne ondersteunt (www.rusc.eu).
2. Gedetailleerde testresultaten van de Nederlandse sofa De door het Efectis Centre for Fire Safety geteste sofa uit Nederland was een Nero Model, gekocht bij Leen Bakker. Dit type sofa kost 200 euro en weegt 42 kg. Na slechts twee minuten en 40 seconden bereikte de sofa het mogelijk dodelijke warmteniveau van 400kW. In drie minuten en 40 seconden bereikte de brand zijn maximale warmteniveau van 928kW.
3. De "Are You Sitting Comfortably"-campagne (www.rusc.eu) De "Are You Sitting Comforably"-campagne wordt gefinancierd door de Alliance for Consumer Fire Safety in Europe (AFCFSE) en tracht Europese beslissingsmakers te overtuigen een brandveiligheidsnorm op te stellen voor bekleed meubilair die geldt in alle Europese lidstaten. Hierbij ijvert ze voor dezelfde norm die van kracht is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
4. The Alliance for Consumer Fire Safety in Europe (www.acfse.org) ACFSE werd opgericht in 1998 door Robert Graham MBE, een voormalige brandweercommandant van de Greater Manchester Fire Brigade. Vandaag is Robert Graham de Executive Director van ACFSE. ACFSE is een non-profit organisatie gesticht onder de Engelse wetgeving. Burson-Marsteller Brussel fungeert als secretariaat voor ACFSE. In deze functie voorziet Burson-Marsteller eveneens ondersteuning en assistentie bij de ACFSE-campagnes. De missie van ACFSE bestaat uit:

* Wijzen op de mogelijke gevaren van huisbrand bij consumenten en daarbij praktische stappen aanbieden die het risico op huisbrand verkleinen.
* Verhogen van het bewustzijn rond brandveiligheid van consumentengoederen bij producenten en beslissingsmakers.
* Pleiten voor effectieve brandpreventieniveaus voor consumentengoederen zoals bekleed meubilair en televisiesets.
* Pleiten voor effectieve normen op vlak van brandveiligheid bij consumentendiensten zoals transport, reizen en accommodatie.
5. 'International Fire Statistics and the Potential Benefits of Fire Counter-Measures', door Alan Emsley, Linda Lim en Gary Stevens van het Polymers Research Centre, Universiteit van Surry, 18 maart 2005

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (