Gemeente Rotterdam

14 december 2010

Stevige maatregelen moeten gebruik fors terugdringen

Rotterdams aanvalsplan tegen drugs- en alcoholgebruik ROC-studenten

Rotterdam start op vijf ROC-locaties met een aanvalsplan om het drugs- en alcoholgebruik onder studenten terug te dringen. Extra voorlichting, een gedragscode en een blowverbod moeten het toegenomen gebruik onder ROC-studenten terugdringen. Rotterdam ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor ouders. Vandaag gaven burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) samen met Henri van Vlodrop (voorzitter college van bestuur Zadkine) en Renata Voss (lid college van bestuur Albeda) daarvoor het startsein.

Afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder Rotterdamse jongeren. Dat heeft geleid tot een daling in het softdrugsgebruik onder schoolgaande jeugd onder de 16 jaar in Rotterdam. Ook rookt en drinkt deze groep gemiddeld minder dan leeftijdsgenoten in de rest van het land. Niet alleen is het gebruik in Rotterdam lager dan in de rest van het land, ook is een dalende trend waarneembaar. Ondanks deze positieve ontwikkelingen wijst onderzoek onder Rotterdamse ROC-studenten echter uit dat het hoge drugs- en alcoholgebruik onder deze groep vraagt om aanvullende maatregelen. Rotterdam is de eerste stad in Nederland die de gezondheid van ROC-studenten in beeld heeft gebracht. Cijfers wijzen uit dat zo'n 10% van de ROC-studenten wel eens harddrugs heeft gebruikt zoals cocaïne, speed of GHB. Een fors deel van dat gebruik is meer dan incidenteel. Zo heeft 6% in de afgelopen maand harddrugs genomen, 14% hasj of wiet gerookt en is 27% van de le erlingen in de afgelopen maand dronken of aangeschoten geweest. Drugs en alcohol blijven niet beperkt tot de privésfeer: 16% heeft wel eens hasj of wiet aangeboden gekregen rond school.

Rol van de ouders
De cijfers zijn voor het stadsbestuur onaanvaardbaar en aanleiding voor een stevige aanpak. Eerder werd al een aantal coffeeshops in de nabijheid van scholen gesloten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is tevreden over het effect van deze maatregel op de overlast. "Hoewel de overlast aanzienlijk is afgenomen en zich niet heeft verplaatst naar andere delen van de stad, zijn aanvullende maatregelen nodig om het gebruik onder jongeren terug te dringen."

Afgelopen maanden is intensief gesproken met studenten, docenten, ouders. Dit heeft geleid tot een aanpak die is ontwikkeld in samenwerking met de ROC's, gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Wethouder Hugo de Jonge rekent daarbij nadrukkelijk op de inzet van ouders "Onderzoek wijst uit dat gebruik van drugs en alcohol verband houdt met verzuim, onderprestatie en voortijdige schooluitval. Het probleemgebruik onder deze groep studenten is niet alleen het probleem van de scholen, maar een maatschappelijk probleem dat zich op deze scholen voordoet. Waar ouders mogen rekenen op de school als het gaat om een veilige schoolloopbaan, mogen scholen ook rekenen op inzet van de ouders bij de aanpak van drugs en alcohol." In het kader van zorg en veiligheid zijn door de ROC's de afgelopen jaren al veel maatregelen genomen. In de nieuwe aanpak die vanaf 2011 zal starten is een belangrijke rol weggelegd voor de eigen verantwoordelijkheid van studenten en die van ouders. Het aanvalsplan bes taat uit structurele preventie, voorlichting voor en door studenten en deskundigheidsbevordering voor docenten, beveiligers en conciërges, zodat zij jongeren met problemen beter signaleren.

De scholen gaan tevens werken met een gedragscode. Hierin staan afspraken tussen de school, gemeente en politie, waarbij de school het gebruik en bezit van drugs altijd meldt aan politie en ouders. Daarnaast wordt rond de vijf ROC locaties het blowverbod uit de APV door politie en OM rond deze scholen strikt gehandhaafd. Ouderspreekuren moeten de betrokkenheid van ouders vergroten. In het eerste jaar doen vijf ROC-locaties mee aan de aanpak, in 2013 zijn dat er 25.



Gemeente Rotterdam