Provincie Overijssel

Let op: EMBARGO op onderstaand persbericht tot 15.00 uur vandaag!!

Persbericht

Zwolle, 14 december 2010

Gedeputeerde krijgt Gouden Mispel voor Groene Blauwe Diensten

Landelijke erkenning Overijsselse inspanningen voor landschap

Vandaag kreeg Overijssels gedeputeerde Piet Jansen uit handen van voorzitter Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap de Gouden Mispel uitgereikt. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan personen en/of organisaties die een uitzonderlijke inspanning hebben geleverd voor aan het behoud en herstel van het oude Nederlandse cultuurlandschap.

Piet Jansen kreeg de prijs vanwege zijn jarenlange inspanningen voor het duurzaam beheer van het landschap in Overijssel. "Ik zie dit als een bijzondere waardering voor de wijze waarop we in Overijssel omgaan met ons landschap en ook een beetje als de kroon op onze inzet van de afgelopen jaren. We mogen daar nu letterlijk de vrucht van plukken", aldus een blije gedeputeerde.

Hij prees daarbij ook de stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel, die een belangrijke taak in de uitvoering heeft. "We zijn trots op de professionaliteit en expertise die we in de vorm van de stichting ter beschikking hebben. Deze prijs zie ik ook als erkenning voor de inspanningen van de stichting, Natuurlijk Platteland Oost en Landschap Overijssel. Ik hoop dat deze prijs ertoe leidt dat de Overijsselse aanpak en resultaten ook in de rest van Nederland navolging krijgen."

Onderhoud gaat niet vanzelf

De provincie Overijssel heeft ingezien dat het landschap veel waard is en dat onderhoud van het landschap niet vanzelfsprekend is, zoals vaak wordt gedacht. Daarom heeft de provincie in 2004 besloten dat voor landschapsbeheer door particulieren gedurende langere tijd een reële vergoeding betaald moet worden. Overijssel heeft daarvoor een in Nederland uniek systeem opgezet: Groene en Blauwe Diensten.

De provincie heeft hiervoor 44 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met dit bedrag wordt voor 20 tot 30 jaar landschapsbeheer duurzaam mogelijk in heel Overijssel. De provincie verdubbelt de bedragen die gemeenten en private organisaties hiervoor beschikbaar stellen. Het geld is ondergebracht bij Groenfonds Nederland. De uitvoering is in handen gelegd van de stichting Groene en Blauwe Diensten, die is ondergebracht bij Landschap Overijssel.

Directeur Henk Hengeveld van Landschap Overijssel: "Landelijk wordt er veel gesproken over duurzaam landschapsbeheer, denk aan het Landschapsmanifest en de Agenda Landschap van het Rijk. Overijssel is de eerste provincie waarin nu een provinciedekkend systeem voor duurzaam landschapsbeheer is. Waarbij zowel de provincie als gemeenten en private partijen een bijdrage leveren. Een voorbeeld voor de rest van Nederland!"

Nieuwe impuls

Het provinciebestuur merkte dat na de succesvolle start het afgelopen jaar het enthousiasme bij gemeenten werd getemperd door de economische crisis. Het heeft daarop ingespeeld en geeft gemeenten nu - als de uitvoering versneld wordt opgepakt - een hogere bijdrage, tot maximaal 75% van de totale kosten. Dit heeft geleid tot een enorme impuls en hernieuwd enthousiasme bij gemeenten. Dat is een goed teken, meent Piet Jansen: "Het betekent namelijk dat gemeenten ook zelf geld hebben vrijgemaakt in hun begrotingen voor duurzaam beheer van landschap en dat is te prijzen, zeker in deze financieel moeilijke tijden."

Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten de nieuwe aanvragen te honoreren. Daarmee is het totale budget van de provincie op en doen alle 25 Overijsselse gemeenten mee. Samen met de bijdragen van gemeenten en enkele private organisaties is er nu ¤ 63 miljoen beschikbaar voor duurzaam beheer van het landschap in Overijssel.