Vrije Universiteit Amsterdam Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief

14 december 2010

Pionieren in diversiteit

Gezamenlijke publicatie van VU-deskundigen

Binnenkort verschijnt bij VU University Press Amsterdam 'Pionieren in diversiteit' onder redactie van Edwin Koster en Bert Musschenga. Het boek past in het diversiteitsbeleid dat de Vrije Universiteit aan het ontwikkelen is.

Diversiteit staat sinds 2007 hoog op de bestuurlijke agenda van de VU. Aanleiding daartoe was de groeiende instroom van allochtone studenten. De universiteit is sindsdien bezig een diversiteitsbeleid te ontwikkelen. Daarbinnen besteedt bijvoorbeeld de faculteit Wijsbegeerte in de wijsgerige vorming van studenten expliciet aandacht aan het thema diversiteit. Alle studenten aan de VU krijgen wijsgerige vorming.

De bundel 'Pionieren in diversiteit' met de ondertitel: 'Filosoferen met het oog op anderen' is daarvan het bewijs. Alle auteurs zijn verbonden aan de VU, velen van hen zijn ook als docent bij de wijsgerige vorming betrokken.

Het boek bestaat uit veertien hoofdstukken. Na een inleiding van de redacteuren beschrijft Bert Musschenga hoe de Vrije Universiteit van een homogene universiteit een diverse universiteit is geworden, terwijl Halleh Ghorashi haar toekomstvisie ontvouwt op een universiteit die de huidige culturele diversiteit als een positieve uitdaging beschouwt. De andere hoofdstukken gaan over diversiteit in het wijsgerig onderwijs voor onder meer studenten Bewegingswetenschappen (Annemie Halsema), Rechtsgeleerdheid (Wouter Veraart) en Theologie (Annewieke Vroom). In het slothoofdstuk ontwerpen Edwin Koster, Joyce Aalberts en Rob Boschhuizen een didactiek van de wijsgerige vorming.




Vrije Universiteit Amsterdam