Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jeffrey Wammes wint De Fanny; de Amsterdamse topsportprijs voor sportman van het jaar

Amsterdam, 14 december. Gisteravond won topturner Jeffrey Wammes, in de Westergasfabriek, de Fanny voor sportman van het jaar Amsterdam. De Fanny wordt toegekend door een vakjury die bestaat uit sportredacties van Spits, AT5, de Echo, het Parool, Radio TV Noord Holland en de Telegraaf. Daarnaast kon het publiek hun stem uitbrengen. Jeffrey nam het op tegen beachvolleyballer Richard Schuil en zwemmer Sebastiaan Verschuren. Humberto Tan, presentator van de avond, vond de prijs meer dan verdiend: 'Als je bedenkt dat deze jongen slechts een paar jaar geleden beide enkels brak bij een afsprong en zich binnen een jaar, terwijl artsen vreesden voor het voortbestaan van zijn turncarrière, terug vocht naar de Nederlandse mannenturntop, getuigt dit van doorzettingsvermogen en wilskracht. Deze prijs is dan ook zeker verdiend, ook kijkend naar de prestaties die Jeffrey het afgelopen jaar geleverd heeft'.

Al jaren organiseren de gemeente Amsterdam en Topsport Amsterdam de Finale van de Topsport in Amsterdam. Tijdens deze avond worden de Amsterdamse Kampioenen van het jaar gehuldigd en worden de Amsterdamse sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en het talent bekend gemaakt. Sinds 1999 ontvangen sporters van het jaar de Fanny. Dit prachtige beeldje is de opvolger van de Jack van Santen Trofee. Sinds 1999 wordt de prijs voor de beste sporter van de stad vernoemd naar de succesvolle Amsterdamse atlete Fanny Blankers-Koen. Jeffrey Wammes ging er dit jaar met de eervolle titel sportman van het jaar vandoor. Wammes: 'Ik ben hier echt ontzettend blij mee. Het is voor mij een erkenning van jarenlange inspanning die ik verricht. Daarnaast is het ook deels een publieksprijs en dat vind ik een extra waardering'. De focus van Jeffrey is alweer gericht op het WK 2011 en uiteraard de Olympische Spelen. Op de vraag wat zijn doel is voor de komende periode antwoordde hij: 'Ik mis nog altijd een W K-medaille en heb ook nog nooit meegedaan aan de Olypmische Spelen. Daar ga ik me nu volledig op richten omdat je tijdens het WK 2011 in Tokyo al Olympische kwalificatie kunt afdwingen. Dat is voor mij de eenvoudigste weg naar Londen waar de Olympische Spelen gaan plaatsvinden. Om beide doelen te bereiken ga ik komend jaar echt alles aan de kant zetten en me volledig hierop focussen'. Beide doelen bereiken is praktisch onmogelijk zonder sponsoren. Recentelijk sloot Wammes een mooi 3-jarig sponsorcontract af met Wellnessresort de Zwaluwhoeve. 'Daar ben ik echt super blij mee. Maar we zijn nog steeds actief aan het zoeken naar aanvullende partijen', benadrukt Jeffrey tijdens de uitreiking nogmaals.

Over Jeffrey Wammes: Jeffrey Wammes is het boegbeeld van de Nederlandse heren turnsport en inmiddels al jaren actief op het hoogste niveau. In 2005 breekt hij op 17-jarige leeftijd internationaal door. Voor het eerst in de Nederlandse turngeschiedenis behaalt hij gouden medailles op de onderdelen vloer en sprong tijdens wereldbekerwedstrijden. Hij is specialist op deze onderdelen. Vervolgens wist hij zich op indrukwekkende wijze te kwalificeren voor het EK in Debrecen, waar hij brons pakte op het onderdeel sprong. Al vroeg in zijn carrière krijgt Jeffrey te maken met een enorme tegenslag. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Lyon breekt hij zijn beide enkels. De blessure was dermate ernstig dat er aanvankelijk voor zijn loopbaan werd gevreesd. Zijn herstel verliep echter boven iedere verwachting, zodat hij in oktober van dat jaar al kon meedoen met de wereldkampioenschappen in Aarhus. Op het EK 2007 in Amsterdam wist hij zelfs twee finales te bereiken. Op het onderdeel sprong won hij een bronzen medaille.

Wammes werd tot nu toe vier keer Nederlands kampioen op de meerkamp in zowel 2005, 2007 en 2008. Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou in mei dit jaar won hij brons op het onderdeel vloer. Tijdens het NK juni 2010 behaalde Jeffrey eveneens de gouden medaille en werd hiermee (voor de vierde keer) allround Nederlands kampioen. Jeffrey Wammes is een zeer allround turner. Op elk onderdeel behoort hij tot de besten. Tijdens het WK in Rotterdam wist Jeffrey zich te plaatsen voor een finaleplaats op het onderdeel sprong. Nu is de blik gericht op het WK 2011 in Tokyo en op de Olympische Spelen in 2012 in Londen.

Naast het turnen zet Jeffrey zich in voor het goede doel 'Right to Play'. Jeffrey studeert ook nog. Naast zijn dagelijkse training volgt hij een opleiding, Sportmanagement & Economie, aan de Johan Cruyff University.

Noot voor de redactie: