Unie van Waterschappen

Dinsdag, 14. December 2010

2011 cruciaal jaar voor waterbeleid volgens staatssecretaris

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu (I&M) ziet 2011 als een cruciaal jaar voor het vaststellen van het waterbeleid van de komende tijd. Zo denkt hij volgend jaar een duidelijker beeld te hebben welke bedragen nodig zijn voor waterveiligheid.

In de benodigde investeringen verwachtte de staatssecretaris volgend jaar meer inzicht te hebben, als de uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma verder in uitvoering is en ook de uitkomsten van de derde dijkentoets bekend zijn. Met waterveiligheid wil hij geen risico's nemen.

Afspraken met waterschappen

Hij wees onder meer op de afspraken met waterschappen die in de komende 10 jaar 800 miljoen euro moeten opleveren, plus nog de bijdrage die het Rijk zelf al heeft gereserveerd. Volledige zekerheid kon Atsma echter niet verschaffen. Hij erkende dat in aanloop naar het Deltaprogramma in 2020 nog de nodige zorgen bestaan over financiering.

Deltaprogramma

Atsma beaamde nogmaals dat voor het Deltaprogramma vanaf 2020 jaarlijks 1 miljard euro wordt gereserveerd. Daarmee moet zowel het beleid voor waterveiligheid als de beschikbaarheid van zoet water op lange termijn worden gegarandeerd. Volgens Atsma moet de Deltawet daarom snel in de Tweede Kamer worden behandeld en aangenomen.

Atsma gaf toe dat die 1 miljard euro niet alleen voor nieuwe initiatieven is maar ook voor goed beheer en het wegwerken van achterstallig onderhoud. Hij stelde dat 'het bedrag van 1 miljard staat', maar dat het Deltafonds nog verder gevuld kan worden door inspanningen van anderen.

Waterveiligheid boven waterkwaliteit

Op het gebied van waterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn Water gaat het kabinet inderdaad 'versoberen en temporiseren', bevestigde Atsma. Het kabinet kiest waterveiligheid boven waterkwaliteit. Het kabinet wil volgens Atsma de tijd tot 2027 ten volle benutten om de doelstellingen van de Europese richtlijn halen.

Rek en ruimte in KRW

PvdA-Kamerlid Samsom stelde dat Atsma zou moeten weten dat 'de rek en ruimte in de KRW al maximaal zijn gebruikt'. Het PBL heeft in zijn analyse van het regeerakkoord geconcludeerd dat Nederland met een structurele bezuiniging van 50 miljoen euro de Europese doelen niet kan halen.

Volgens Atsma zal er pas in het voorjaar van 2011 meer duidelijkheid zijn over de invulling van de KRW. Ondanks aandringen van SP-Kamerlid Paulus Janssen weigerde de staatssecretaris in het debat nieuwe doelen te formuleren waaraan het kabinet gehouden zou kunnen worden.

Amendement: 20 miljoen terug naar KRW

Samsom stelde een amendement op de begroting in het vooruitzicht om 20 miljoen euro van het hoofdwaterwegennet over te hevelen naar de pot voor de KRW-maatregelen. Atsma noemde die optie onverstandig en onlogisch, waardoor juist een aantal regionale waterprojecten in de knel zou kunnen komen.

Drinkwaterbedrijven baat bij goede waterkwaliteit

Atsma bestreed verder de suggestie van verschillende Kamerleden dat hij het probleem van de waterkwaliteit doorschuift naar onder meer de drinkwaterbedrijven. De waterbedrijven hebben baat bij verbetering van de waterkwaliteit, omdat zij daaruit drinkwater bereiden en extra kosten moeten maken voor zuivering.

Schultz blij met samenvoeging departementen

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, in het verleden nog staatssecretaris voor water, toonde zich in het begrotingsdebat met de Tweede Kamer optimistisch over de kansen die het samengaan van de departementen van Verkeer en Waterstaat en VROM zouden gaan bieden.

Volgens haar is de samenhang veel sterker geworden tussen mobiliteit, ruimte en milieu. Ze wil in de komende jaren de ruimtelijke ordening decentraliseren. Ook bevestigde zij nog eens dat de Crisis- en Herstelwet permanent moet worden, zodat procedures kunnen worden bekort.

Update 7 december: Moties verworpen

Een motie D66-Kamerlid Van Veldhoven om de voorgenomen versobering van het KRW-beleid terug te draaien is dinsdagmiddag 7 december bij de stemmingsronde verworpen.

Dat geldt ook voor de motie van PvdD-Kamerlid Ouwehand, waarin zij de regering om garanties vraagt dat de drinkwatersector niet worden geconfronteerd met stijgende kosten voor schoon drinkwater als gevolg van temporisering van de Kaderrichtlijn Water.

De amendementen zijn nog niet in stemming gebracht, maar de regering heeft zowel het amendement van Samsom als van Van Veldhoven over de KRW 'ontraden'.