Raad van de Europese Unie

L
Brussel, 10 december 2010

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie op de Dag van de Mensenrechten, 10 december 2010

Bij gelegenheid van de Dag van de Mensenrechten, op 10 december, eert de Europese Unie de vele mensenrechtenverdedigers overal ter wereld die hun leven wijden aan het bevorderen en verdedigen van de grondrechten van de mens zoals die zijn neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Wij erkennen en steunen het werk van deze moedige personen, die zich inspannen om een einde te maken aan schendingen van de mensenrechten, waar die zich ook maar voordoen.
Dit jaar wordt bij de viering van de Dag van de Mensenrechten bijzondere aandacht geschonken aan het werk van mensenrechtenverdedigers die discriminatie bestrijden. De bestrijding van alle vormen van discriminatie is een prioriteit van de EU, zowel intern als elders. Discriminatie kan vele vormen aannemen, en de EU werkt nauw samen met campagnevoerders uit het maatschappelijk middenveld overal ter wereld in hun strijd tegen discriminatie. De Europese Unie roept alle regeringen op ervoor te zorgen dat hun wetten en praktijken geen beletsel vormen voor wettige en vreedzame activiteiten ten behoeve van de mensenrechten overeenkomstig de Verklaring over mensenrechtenverdedigers van de VN.
Het werk van de mensenrechtenverdedigers wordt door de EU politiek en financieel gesteund. Tussen 2007 en 2013 stelt de EU 40 miljoen euro ter beschikking voor projecten van mensenrechtenverdedigers. Alleen al dit jaar hebben meer dan 150 bedreigde mensenrechtenverdedigers steun ontvangen uit het EIDHR (Europees instrument voor democratie en mensenrechten). De Europese Dienst voor extern optreden zet zich krachtig in voor verdere bescherming en ondersteuning van mensenrechtenverdedigers.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië* en IJsland, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en het EVA-land Noorwegen, dat lid is van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
Kroatië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

* IJsland blijft lid van de EVA en van de Europese Economische Ruimte.